test

Predsjednički izbori: Ko je kome dao podršku i zašto se ne izjašnjava Bošnjačka stranka?

I. Đoković

14/03/2023

10:39

Ostalo je pet dana do predsjedničkih izbora u Crnoj Gori. Građani sa pravom glasa u Crnoj Gori moći će da glasaju za jednog od sedam kandidata za budućeg predsjednika države, kojima je Državna izborna komisija potvrdila kandidature. Kako je već i crnogorska javnost navikla kampanja je krenula agresivno od bilborda do telefonski poziva sve u cilju obezbjeđivanja što veće podrške,a i kako se i očekuje podrška i pozivi na glasanje za neke od kandidata stižu i od političkih partija koje nemaju svoje predstavnike na ovim izborima za predsjednika Crne Gore.

Kao što se i danima nagađalo i očekivalo, kandidat Demokratske partije socijalista na predstojećim izborima za predsjednika je aktuelni predsjednik države Milo Đukanović. Iako se možda očekivalo da će Đukanović biti jedini predstavnik procrnogorskog građanskog bloka, i samim tim dobiti podršku ostalih partija procrnogorske orjentacije do toga nije došlo zbog odluke SDP-a da ima svog kandidata, u liku Draginje Vuksanović Stanković.

No, osim SDP-a koji ima svoju kandidatkinju na izborima za predsjednika, čini se da je DPS dobio potrebnu podršku i ostalih partija sa kojima je unazad godinama bio u koaliciji ili makar tijesno sarađivao. Podršku Đukanoviću su dali su Liberalna partija, Socijaldemokrate, Demokratska unija albanaca, Demokratska partija Roma, Hrvatska građanska inicijativa dok je makar za sad još izostala podrška velikog političkog faktora u korpusu manjina Bošnjačke stranke.

Portal Standard je povodom sve bližeg datuma održavanja izbora i zbog činjenice da su mahom svi politički akteri već dali podršku nekom od kandidata kontaktirao Bošnjačku stranku, zbog njihovog upadljivo ćutanja na ovu temu.

Iz Bošnjačke stranke su nam saopštili da još nisu donijeli nikakvu odluku i da će se oglasiti u narednih nekolika dana.

Sve osim njihove podrške Đukanoviću, ili Draginji Vuksanović Stanković bilo bi ravno čudu, no na crnogorskoj političkoj sceni nagledali smo se svakakvih egzibicija pa nas više ništa ne bi moglo iznenaditi.

Da li će se oni uopšte oglasiti ili će prećutno ostaviti svom glasačkom tijelu da sami glasaju po sopstvenoj savjesti ostaje da se vidi.

Iako se dugo spekulisalo u javnosti kome će URA dati podršku kad je bilo jasno da oni neće imati svog kandidata i neće se izmjeriti na ovim izborima, crnogorska javnost je ipak doživjela iznenađenje.

Očekivala se podrška, makar kako se to najavljivalo po medijima Jakovu Milatoviću, međutim u pomirenju decenije ispred kamera Abazović je prešao preko svih uvreda koje je dobio od Demokrata preteklih godinu dana i obznanio podršku Aleksi Bečiću. Sama podrška Bečiću nije bila dovoljna pa su njih dvojica najavili novu romansu u vidu zajedničkog izbornog nastupa u narednim izbornim ciklusima.

Jakov će morati da se zadovolji podrškom CIVISA koju je danas dobio. Osim podrške na predsjedničkim izborima CIViS i Pokret Evropa sad su potpisali sporazum o saradnji, tako da je očekivati da će zajednički nastupati u narednim izbornim ciklusima, što vjerovatno znači i kraj koalicije “Crna na bijelo”.

Tijesna saradnja SNP-a i URE u tehničkoj Vladi donosila je pretpostavke da će SNP i URA dati podršku istom kandidatu. I da bi se na narednim parlamentarnim izborima mogla vidjeti njihova koalicija i zajednički nastup. No, kako je crnogorska politička scena puna izenađenja SNP je odlučio da podrži Andriju Mandića u trci za predsjednika, koji računa na glasačko tijelo DF-a i manjih desničarskih partija.

Tim činom SNP se vraća u zagrljaj koaliciji”Za budućnost Crne Gore” sa prethodnih parlamentarnih izbora, i na taj način pokušava da zamaskira svoj politčki rejting koji je po svim anketama na ivici cenzusa, što su uostalom i pokazali lokalni izbori u Glavnom gradu.

Podrška Abazovića Bečiću, najteže je pala Jakovu Milatoviću, koji je očekivao njegovu podršku ali će za sad morati da se zadovolji podrškom nekih pokreta i glasača koje je Pokret Evropa sad okupio na lokalnim izborima.

Podrška predsjedničkim kandidatima donijela je poneko iznenađenje, ali dok kampanja ulazi u foto finiš i dalje je najupadljivije odsustvo odluke kome će Bošnjačka stranka dati svoju podršku i podršku velikog broja glasača bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)