test

DOMAĆINSTVA TRAŽE ODŠTETU: Havarija na elektroprenosnoj mreži došla na naplatu, zahtjevi za nadoknadu i do 15.000 eura

I. Đoković

04/07/2024

12:34

Istraga kako je došlo do havarije na elektro prenosnoj mreži 21. juna u Crnoj Gori zbog koje je Dalmacija, dio Bosne i Hercegovine i Albanije ostao bez struje trajaće šest mjeseci. No, iako istragom treba da se utvrdi ko je za odgovoran za masovni nestanak struje, CEDIS je već dobio zahtjeve građana za nadoknadu štete koju su domaćinstva u Crnoj Gori pretrpjela.

Iako je problem nastao u elektroprenosnoj mreži što je odgovornost Crnogorskog eletroprenosnog sistema (CGES), obaveza CEDIS-a je dovođenje struje do domaćinstava, pa su u slučaju havarije i nastale štete oni su u obavezi da izmire potraživanja građana.

To je i potvrđeno portalu Standard iz ove kompanije.

Iz CEDIS-a nam je saopšteno da su od 21.juna, kada se desila havarija, pa do objavljivanja ovog teksta primili devet zahtjeva za nadoknadu štete, i to u visini od 600 do 15.000 eura.

Kako kažu iz CEDIS-a, o osnovanosti podnesenih prijava njihova nadležna komisija će se naknadno izjasniti.

Iz ove kompanije su za portal Standard saopštili da su u periodu od 01.januara do 30. juna 2023. godine primili 191 prijavu za naknadu štete koja je uzrokovana greškama u distribuciji električne energije.

“Od ukupno podnesene 191 prijave, nadležna komisija CEDIS-a je 84 prijave ocijenila osnovanim. Iznos koji je CEDIS isplatio po ovom osnovu je 14,493,79 EUR, čime je okončano 27 od 84 postupka. Ostali postupci isplate štete su u toku”, zaključili su iz CEDIS-a.

Podsjećamo, 21. juna cijela Crna Gora, izuzev dijela sjevernog regiona, veliki dio Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije oko podneva ostali su bez napajanja električnom energijom.

U prvim izvještajima pojedini regionalni mediji su izvijestili da je za navodni kolaps u regionu odgovorna Crna Gora, a potom su izvještavali da je kolaps nastao zbog problema na granici Albanije i Grčke.

Albanska ministarka energetike Belinda Baluku potvrdila je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke i da je čula da su slične okolnosti bile u Crnoj Gori i djelovima Hrvatske i Bosne.

Hrvatski zvaničnici su, kakosu tada prenijeli tamošnji mediji, zvanično saopštili, da je teorijski, kolaps mogao da pogodi cijelu Evropu, jer su energetski sistemi povezani, te da je neodgovorno iznositi bilo kakve pretpostavke prije zvanične istrage evropskih tijela koja traje po pravilu šest mjeseci.

I iz Crne Gore su nešto kasnije tokom dana odgovorili da bi optuživanje naše države za regionalni kolaps bilo pogrešno.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović je u zvaničnom obraćanju medijima, naveo da je problem je nastao kao posljedica jako velikog opterećenja porasta dnevnog opterećenja i vrlo visokih temperatura.

Izvor (naslovna fotografija):

CEDIS

Ostavite komentar

Komentari (0)