test

Satler: Politički lideri da se fokusiraju na zdravstvo, obrazovanje i jačanje pravosuđa

Standard

24/10/2024

21:47

Novi šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Johan Satler, našoj javnosti nedavno se obratio nesvakidašnjom video-porukom, u kojoj se predstavio kao dobar poznavalac balkanskih prilika, ali i kao čovjek koji voli sportske izazove. Poručio je da će dati 150 odsto sebe da pomogne Crnoj Gori da što prije postane nova članica Evropske unije. A govoreći za Javni medijski servis, Satler je kazao da je u ovom trenutku najvažnije da društvo bude jedinstveno u sprovođenju reformi. Među njima, kao najizazovnije, navodi vladavinu prava i borbu protiv korupcije. Vrijeme je, kaže, da se radi zajedno.

Na pitanje šta posjeta predsjednice Evropske komisije Ursula fon der Lajen znači za region i koje poruke može Crna Gora da očekuje, Satler je kazao da je velika tema Evropske komisije proširenje, te da je to šansa i za Crnu Goru.

“Pored svih izazova, kao što su konkurentnost, zajedničko trošenje u bezbjednosti, treća velika tema Evropske komisije je proširenje i to je šansa i za Crnu Goru. Druga tema i druga poruka koja proizilazi iz posjete je usmjerena prema Crnoj Gori da računamo na Vas kao na državu koja je najviše napredovala u procesu pristupanja, da donesete rezultate i da tako budete i pokažete i u regionu da možete da završite sa zakonodavstvom, sa svim strateškim dokumentima i da ostavite napredak”, istakao je Satler.

Satler je istakao da smatra da je zatvaranje svih poglavlja do 2026. za Crnu Goru previše optimističan rok s obzirom na sve izazove.

“Ono što mogu da kažem je da je svakako ambiciozan cilj. Potrebno je puno discipline i puno fokusa. Narednih godina biće potrebno za Crnu Goru, osim svih zakona, svih regulacija, da dokaže državama, članicama Evropske unije da je Crna Gora u stanju da usvoji i da implementira sva pravna pravila Evropske unije. To je jedan ogroman zalogaj”, poručio je on.

Satler je naglasio da otvoranje novih mjesta, zdravstvo, obrazovanje, jačanje pravosuđa, borba protiv organizacije kriminala i korupcije sada treba da budu u fokusu.

“Ima puno otvoranih pitanja, ali mislim da je čaša polupuna. Mislim da je sada vrijeme da se vratimo na pitanja koje treba da budu u fokusu. Poslovi, otvoranje novih mjesta, zdravstvo, obrazovanje, takođe jačanje pravosuđa, borba protiv organizacije kriminala i korupcije. Sada je vrijeme da se fokusiramo na to i pozivamo političke lidere ove zemlje da upravo to i učine”, poručio je Satler.

Izvor: rtcg
Izvor (naslovna fotografija):

Johan Satler, Screenahot/RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)