test

Šehović: Iza dvojnog državljanstva krije se pokušaj sprovođenja značajnog izbornog inženjeringa

Standard

18/10/2024

17:07

Iza dvojnog državljanstva krije se pokušaj sprovođenja značajnog izbornog inženjeringa, što je crvena linija koju vlast u Crnoj Gori nikako ne smije preći, saopštio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) i jedan od lidera Evropskog saveza, Damir Šehović.

Iz SD je saopšteno da se Šehović sastao danas s ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori, Jozefom Neđešijem.

U saopštenju se navodi da je poseban fokus na sastanku bio na aktuelnim političkim izazovima i daljem putu Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU).

“Šehović je naglasio značaj podrške koju je Mađarska pružila Crnoj Gori tokom pristupanja NATO-u i izrazio uvjerenje da ta podrška neće izostati ni u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, posebno imajući u vidu činjenicu da Mađarska trenutno predsjedava Evropskom unijom”, piše u saopštenju SD.

Iz te partije su dodali da je Šehović takođe izrazio “ozbiljnu zabrinutost zbog toga što trenutna vlast, iako deklarativno podržava evropske integracije, u praksi suštinski promoviše antizapadne vrijednosti”.

“Ova zabrinutost je dodatno pojačana činjenicom da ključni akter parlamentarne većine, koji zapravo nameće političku agendu čitavoj vlasti, jeste bivši Demokratski front, poznat po izrazito antievropskim i anti-NATO stavovima”, piše u saopštenju SD.

U saopštenjuse navodi i da je Šehović Posebno “istakao problematičnim to što se u poslednje vrijeme redovno aktuelizuje pitanje dvojnog državljanstva, iza kojeg se, prema njegovim riječima, krije pokušaj sprovođenja značajnog izbornog inženjeringa, što je crvena linija koju vlast u Crnoj Gori nikako ne smije preći”.

“Sam pokušaj formalizacije te inicijative, ozbiljno bi destabilizovao političke prilike u zemlji i usporio njen napredak ka Evropskoj uniji, što nekim političkim subjektima moguće i jeste konačan cilj aktuelizovanja te priče, budući da su i sami svjesni da je svaka inicijativa o dvojnom državljanstvu unaprijed osuđena na neuspjeh”, rekao je predsjednik SD.

Šehović je istakao da će Evropski savez učiniti sve da spriječi ovakav razvoj događaja, uvjeren da bi se tome snažno suprotstavili i mnogi drugi politički i društveni akteri, kao i većina građana.

“Takođe, ukazao je na kontinuitet dobrih izbornih rezultata Evropskog saveza na lokalnim izborima i izrazio sigurnost da će se taj niz uspjeha nastaviti i na predstojećim izbornim nadmetanjima, nakon kojih će, gotovo izvjesno, doći i do smjene vlasti. Na kraju sastanka, sagovornici su se saglasili da evropska perspektiva Crne Gore mora ostati ključni prioritet. Istaknuto je da je neophodno da sve političke i društvene strukture zajednički i posvećeno rade na ostvarenju ovog cilja. Samo kroz intenzivne napore i jasnu posvećenost Crna Gora može ubrzati formalizaciju svog članstva u Evropskoj uniji, uz očekivanu podršku međunarodnih partnera”, piše u saopštenju SD.

Sastanku su prisustvovali i zamjenica ambasaodra Mira Vuić, kao i generalni sekretar SD-a Miloš Čelanović.

Izvor (naslovna fotografija):

SD

Ostavite komentar

Komentari (0)