test

SKANDALOZNO GLASANJE PES-A U SE: Skrivanje iza amandmana italijanskih desničara – vanjska politika Vlade postala politika DF-a i Vučića

I. Đoković

17/04/2024

11:56

U Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope održano je glasanje o prijedlogu za prijem Kosova u SE. Preporuka je usvojena, uz 131 glas za, 29 protiv i 11 uzdržanih. No, za crnogorsku javnost najvažnije da su tri člana Parlamentarne Skupštine glasala potpuno različito, od čega je najveće ''iznenađenje'' glas Vasilija Čarapića koji je bio uzdržan čime je još jednom pokazao koliko je Pokret Evropa sad suštinski za uslađenost Crne Gore sa vanjskom politikom Evropske Unije.



Poslanik Pokreta Evropa sad i član delegacije Crne Gore u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evropa Vasilije Čarapić bio je sinoć uzdržan prilikom glasanja za prijem Kosova u tu organizaciju. Iako su iz PES-a preko ministarke Maide Gorčević koja dolazi iz njihovh redova najavljivali da je njihova podrška Kosovu za članstvo u SE neupitna, sinoć se dogodilo nešto sasvim suprotno.

Čarapić je svoj uzdržani glas sakrio iz predloga Italijanskih poslanika iz desničarskog pokreta Fratteli d’italia koji su Parlamentarnoj Skupštini SE dostavili amandman koji podrazumjeva da se prvo formira Zajednica srpskih opština, pa tek onda glasa za prijem Kosova u Savjet Evrope. Iako je amandman usvojen on će imatu kontrolnu svrhu ispunjavanja obaveza Kosova nakon zvaničnog prijema te države u Savjet Evrope i nije uticao na ishod glasanja.

Čarapić je bio jedan od 11 poslanika koji su bili uzdržani od čega šestoro Italijana, troje Moldavaca, kao i jedan Njemac.

Nevjerovanto zvuči činjenica da je samo prije tri dana ministarka evropskih poslova Maida Gorčević rekla da Crna Gora snažno podržava ulazak Kosova u EU i da ima usaglašenu vanjsku politiku sa EU, što je više puta ponovila za vrijeme njene posjete Prištini, da bi sinoć poslanik koji dolazi iz iste partije kao i ona bio uzdržan. Čarapić je sinoćnjim glasanjem demantovao i premijera Milojko Spajić, koji je saopštio da se Crna Gora već ponaša kao članica EU, jer ubjedljivo većinska Evropa glasala je za ulazak Kosova, dok je Čarapić ostao u manjini sa svojim uzdržanim glasom.

No, potpuno različito glasanje poslanika iz Crne Gore najbolje opisuje politički cirkus u kom se država nalazi.

Prema riječima političkog analitičara Davora Đenera i bez kontroverznog glasanja Vasilija Čarapića u Savjetu Europe, jasno je da PES ima ozbiljnih problema sa političkim identitetom.

Kako kaže, u vrijeme formiranja vlade koju formalno vodi PES, u toj su stranci tvrdili da priznanje Kosova od strane Crne Gore smatraju konačnim.

“Ako je tako, i ako je evropska integracija doista politički cilj administracije, onda bi trebalo očekivati (ako je PES zaista centralna stranka vladajuće većine) da ta stranka osigura i da u međunarodnim tijelima njihovi predstavnici glasaju u skladu s tim politikama. Stoga, kad je riječ o glasanju crnogorskih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Europe, nije sporno samo Čarapićevo uzdržano glasanje, koje je de facto, po učinku, glasanje protiv pristupanja Kosova važnoj europskoj organizaciji, nego i činjenica da kao šefica crnogorske delegacije djeluje osoba iz DF-a (kako god se to danas zvalo), dakle protivnica evropeizacije i euroatlantizma i zagovornica takozvanog „Srpskog svijeta””,kaže Đenero.

Davor Đenero

Prema njegovim riječima ona barem ne pokušava prikriti svoje protivljenje integraciji Kosova, ali glasajući tako, šalje jasan stav o političkom opredjeljenju trenutne parlamentarne većine u Crnoj Gori.

“Paradoksalno, samo je zastupnik iz opozicionog SD-a glasao za pristupanje Kosova Savjetu Europe. Dakle, to da je Crna Gora usklađena s evropskim politikama pokazuje samo zastupnik njene opozicije, a oba zastupnika većine to demantuju, suprotstavljajući se integraciji Kosova, za koje se čak i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obvezao Ohridskim sporazumom, da ga neće blokirati”, pojašnjava Đenero.

“Nakon ovakvog glasanja sve je jasnije da je PES potpuno pod kontrolom DF-a i Andrije Mandića, da su politike vlade Crne Gore politike DF-a, a ne proevropskih opcija, i da je jedina poveznica Crne Gore s evropskim procesima njena demokratska opozicija”, zaključuje Đenero.

Izvor (naslovna fotografija):

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope

Ostavite komentar

Komentari (0)

POVEZANI ČLANCI