test

Spajić podlegao ultimatumu Bečića

Standard

04/03/2024

06:39

Vlada Crne Gore jednoglasno je razriješila sinoć oko 23 sata, na telefonskim konsultacijama, bez održavanja sjednice, direktora Uprave policije Zorana Brđanina, ali mu je mandat oročen do 12. marta, za kada je najavljena sjednica Vlade Crne Gore na kojoj će ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović pripremiti izvještaj o javnom pozivu za novog v.d. direktora policije i tada će biti izabran Brđaninov nasljednik.



Nesvakidašnju odluku premijer Milojko Spajić je najavio sinoć oko 20 sati posredstvom društvene mreže Iks da će Brđanin biti smijenjen na elektronskoj sjednici Vlade, objašnjavajući da će u međuvremenu ministar unutrašnjih poslova Šaranović raspisati javni poziv, od 4. do 10. marta, za novog vršioca dužnosti Uprave policije.

ULTIMATUM DEMOKRATA

Prema informacijama Pobjede, premijer Spajić se juče suočio s ultimatumom Demokrata Alekse Bečića da će napustiti Vladu ukoliko, shodno dogovoru od petka, Zoran Brđanin ne bude smijenjen sa mjesta direktora Uprave policije.

Pritisnut političkom ucjenom, Spajić se odlučio da prihvati ultimatum i pristane na hitnu smjenu Brđanina, iako ne postoji zakonski osnov u obrazloženju koje je ponudio ministar unutrašnjih poslova Šaranović, koji se pozivao na skupštinsko neusvajanje izvještaja direktora UP od prije dvije godine?!

Zato je u javnost plasirana ideja o famoznom javnom pozivu za vršioca dužnosti, koja nema uporište u Zakonu o unutrašnjim poslovima, pa se išlo na solomonsko rješenje o ,,internom-javnom oglasu“ (?!) na koji treba da se jave policijski funkcioneri koji žele da budu vršioci dužnosti direktora Uprave policije.

Iako je takav zaključak Vlade Crne Gore očigledno kršenje Zakona o unutrašnjim poslovima, obje strane imaju svoju političku računicu.

SPAJIĆEVA ,,STRATEGIJA“

Izvori Pobjede iz Spajićevog okruženja objašnjavaju da je premijer prihvatio prijedlog Demokrata, računajući da će 12. marta on izaći kao pobjednik iz nadgornjavanja i odrediti budućeg v.d. direktora Uprave policije.

Iako je svjestan da je interni oglas za vršioca dužnosti direktora UP mimo zakona, Spajić očekuje da će se kandidat PES-a Petar Šestović prijaviti na konkurs i da će na taj način Spajić, većinom glasova na Vladi, izabrati ,,svog čovjeka“.

Prve pravne analize stručnjaka koje je Pobjeda konsultovala pokazuju da je Milojko Spajić pravio ipak računicu koja teško može da prođe test realnosti.

ŠARANOVIĆEVA PREDNOST

Prije svega, i lider PES-a Spajić, kao i funkcioner Demokrata Šaranović, u golemoj želji da ovladaju sektorom Uprave policije, ispustili su iz vida da je i sinoćnja smjena Zorana Brđanina, kao i ranije, urađena bez poštovanja slova zakona.

Istovremeno, takozvane javne pozive za vršioca dužnosti direktora Uprave policije ne poznaje Zakon o unutrašnjim poslovima!

” U slučaju razrješenja direktora policije prije isteka vremena na koji je imenovan ili u slučaju spriječenosti direktora da iz bilo kojih drugih razloga stalno ili na duži rok obavlja svoju dužnost, ministar će, uz prethodnu saglasnost Vlade, odrediti jednog od njegovih pomoćnika da obavlja poslove direktora, najduže na period od šest mjeseci”, piše u članu 9 Zakona o unutrašnjim poslovima.

Izvjesno je, dakle, da su i Spajić i Šaranović svjesno krenuli u ,,zaobilaženje“ zakona, nadajući se da će nadmudriti jedan drugoga.

Čini se, ipak, da ministar unutrašnjih poslova ima adut u rukavu. Sinoćnji Zaključak Vlade Crne Gore, kojim se mijenja prethodni Zaključak od petka 1. marta, definiše da se ,,zadužuje Danilo Šaranović, ministar unutrašnjih poslova da za sjednicu Vlade 12. marta, pripremi i Vladi dostavi izvještaj o javno sprovedenom javnom pozivu za v.d. direktora Uprave policije, nakon čega će Vlada, na njegov prijedlog, odrediti jednog rukovodioca“.

,,BUĐENJE IZ SNA“

Prevedeno na jezik svakodnevice: Danilo Šaranović može da 12. marta ujutro, prije sjednice Vlade, odredi jednog kandidata, baš po želji i izboru svojih Demokrata, koji će – s obzirom na to da rok za izbor ističe za nekoliko sati – tog dana biti izabran za vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

Ukoliko premijer Spajić bude konsultovao nekog iz svog okruženja, ko zna da tumači Zakon o unutrašnjim poslovima, shvatiće da je kao prvi čovjek Vlade prihvatio – ne samo nezakonito – već i rješenje koje favorizuje politiku Demokratske Crne Gore koja će ovladati kompletnim bezbjednosnim sektorom.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)