test

ŠTO TO BIJAHU PRINCIPI: Kad su ministarske fotelje u pitanju ni BOG više ne pomaže

I. Đoković

23/07/2024

11:06

Glavni odbor Bošnjačke stranke gotovo jednoglasno sa samo jednim glasom protiv, donio je sinoć odluku da ta partija bude dio rekonstruisane vlade premijera Milojka Spajića o čemu će parlament, kako je odlučeno na jučerašnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine, raspravljati danas.



Bošnjačkoj stranci će shodno njihovim zahtjevima upućenim premijeru Milojku Spajiću pripasti šest ministarskih mjesta, između ostalih i funkcija ministra vanjskih poslova, na kojoj bi, uz istovremenu poziciju potpredsjednika Vlade, trebalo da bude lider te partije Ervin Ibrahimović.

Osim resora vanjskih poslova, Bošnjačka stranka bi trebala da dobije i ministarstva za dijasporu, socijalnog staranja, regionalnog razvoja i saradnje sa NVO, kao i Ministarstvo rudarstva.

Imajući u vidu broj ministarskih mjesta jasno je da je Bošnjačka stranka i te kako naplatila ulazak u Vladu jer je dobila dvostruko više mjesta nego što je, koalicionim sporazumom o formiranju izvršne vlasti od 11. oktobra 2023., predviđeno da sljeduje Novu srpsku demokratiju i Demokratsku narodnu partiju.

No, postavlja se pitanje: koja je prava cijena ovog novog dogovora i kreiranja parlamentarne većine? Jer je, ne tako davno, predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović imao prilično čvrste stavove o ulasku u Vladu sa strankama predsjednika NSD Andrije Mandića i DNP Milana Kneževića.

On je, podsjetimo, na sjednici Skupštine održane 30. oktobra 2023. godine, kada je Mandić izabran na čelo Parlamenta rekao da su i NSD i BS nacionalne partije ali sa dijametralno suprotnim stavovima.

„Danas smo ponovo porazili demokratiju, ponovo se ponašamo neodgovorno i ne slušamo građane Crne Gore. I ja sam poražen i ovaj hram demokratije. Možemo pričati da je ovo dobro rješenje, ali pitajmo građane što misle o našem radu i o kandidatu koji će danas možda biti izabran“, govorio je tada Ibrahimović.

Osvrnuo se toga dana i na obećanja data građanima.

„Ako se samo oslonimo na obećanja, brzo se zaboravljaju, ali svjesni smo da građani ne zaboravljaju. Građani daju povjerenje za političku dosljednost i odgovornost. Upitajmo se da li je ovo danas državnička priča“, rekao je Ibrahimović 30. oktobra u Skupštini Crne Gore.

No, nepunu godinu kasnije isti taj Ervin Ibrahimović prihvatio je ponudu da njegova Bošnjačka stranka ipak bude dio vlade u kojoj sjede po stavovima dijametralno suprotni partijski drugovi Andrije Mandića.

Baš ti partijski drugovi i Milun Zogović, koji će, uzgred budi rečeno, biti potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, rekao je na predizbornom skupu u Andrijevici 31. maja 2023. godine, “da će, ako ta koalicija uđe u Vladu, povući priznanje Kosova kao nezavisne države” i koji ne krije da dijeli stavove, a i podržava zdušno ,predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča koji je još devedesetih rekao da za jednog Srbina treba ubiti 100 muslimana.

Ipak ni ovakve poruke koje njeguju Mandić i njegovi saborci nijesu bile dovoljan kontrateg ponudi od šest ministarskih fotelja, od kojih čini se većina nebitnih, nastalih dijeljenjem već postojećih ministarstava.

„Neočekivani“ potez možda je najbolje opisao kolumnista i novinar Dragan Bursać koji se zapitao: „Na koji način će i koliko je prirodno da jedna partija koja zastupa (makar formalno) bošnjačku populaciju u Crnoj Gori kohabitira s ljudima koji javno negiraju genocid, koji se bore za srpski svet i koji štuju koljače iz Drugog svjetskog rata i srpske ratne zločince iz zadnje agresije, pitanje je za lidere ove partije, ali još više za pripadajući puk koji im je dao povjerenje. Zapravo, pitanje svih pitanja je – da li se Bošnjaci, muslimani Crne Gore slažu sa rukovodstvom Bošnjačke stranke. Ne vjerujem, ali ko sam ja da prejudiciram!“

„Da li je fotelja potpredsjednika Vlade i da li su ministarstva vanjskih poslova; dijaspore; rudarstva, nafte i gasa; socijalnog staranja; demografije i regionalnog i investiocionog razvoja i saradnje sa NVO vrijedne vladajućeg zraka koji će Bošnjačka stranka dijeliti sa tandemom Mandić-Knežević? Jesu li izdali svoju bazu ili su samo u malom, pragmatičnom moru zaplovili sa ostalim ajkulama crnogorske političke scene?“, pita Bursać.

Da li je odluka BS-a po njih bila dobra na kraju će ipak odlučiti njihovi glasači na nekim narednim izborima. Do tada će Ibrahimović i njegovi partijski drugovi uporno ponavljati matricu da nijesu odustali od političkih principa, koju je koliko juče izrekao njihov funkcioner Admir Šahmanović.

KAD SU MINISTARSKE FOTELJE U PITANJU NI BOG NE POMAŽE

Milan Knežević, predsjednik partije koja će takođe participirati u novoj Vladi, zakleo se na skupštinskom zasjedanju od 11.marta 2024, „u Boga i Svetog Vasilija Ostroškog“ da će DNP biti protiv ulaska Bošnjačke stranke u rekonstruisanu Vladu, ako ta partija bude glasala za smjenu Andrije Mandića.

Ipak, Knežević je kao i Ibrahimović brzo zaboravio što je rekao na sjednici Skupštine, jer je Bošnjačka stranka glasala za smjenu Mandića, pa evo već danas ćemo biti svjedoci njegove saradnje sa tom partijom.

Kad su fotelje u pitanju ni Bog više ne pomaže.

Izvor (naslovna fotografija):

Sandžačke.rs

Ostavite komentar

Komentari (0)