test

Uprava za kadrove: Radovan Rakočević sam birao poslodavce

Standard

16/12/2021

14:44

Uprava za kadrove demantovala je pisanje Pobjede da su oni zaposlili aktivistu Demokratskog fronta Radovana Rakočevića u bjelopoljskom Centru bezbjednosti. Ističu da je Radovan Rakočević sam birao poslodavce, te da je uparen preko portala eUprava.me. Uprava za kadrove u ovom postupku nije organ koji odlučuje, uparuje korisnike i nije strana u potpisivanju Ugovora između korisnika i poslodavca.

“Navedeni tekst sadrži grube insinuacije i netačne informacije koje u prvom redu imaju za cilj da ospore profesionalan i zakonit rad Uprave za kadrove. Da je Vaš novinar imao opredjeljenje da pripremi tekst koji odgovara istini i činjeničnom stanju on bi od Uprave za kadrove zatražio odgovore po ovim pitanjima. Nasuprot tome u cijelu priču uključuje se Uprava za kadrove i inputira njeno neprofisanolno postupanje i nezakonitost u radu. Istina je sasvim drugačija, a o vašoj namjeri da diskreditujete rad ove institucije cijeniće vaši čitaoci”, navode iz Uprave.

Podsjećaju da se program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem sprovodi u skladu sa Zakonom o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem i Pravilnikom o načinu objavljivanja javnog poziva, postupku i kriterijumima za stručno osposobljavanje.

Program je namijenjen licima sa stečenim visokim obrazovanjem, bez radnog iskustva. Stručno osposobljavanje korisnika počinje 15. januara, traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci.

“Kompletna implementacija programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem je digitalizovana i sprovodi se preko portala Elektronske euprave – eUprava.me, a prijava poslodavaca, prijava korisnika i povezivanje korisnika i poslodavaca vrši se elektronski, bez predaje papirnih prijava i dokumentacije. Shodno navedenom Uprava za kadrove nema nadležnosti niti može odlučivati kojeg će poslodavca izabrati korisnika jer se cjelokupan proces odvija elektronski bez učešća Uprave za kadrove, preko portal Vlade Crne Gore eUprava.me”, ističu iz Uprave.

Pojašnjenja radi, dodaju, prvi korak, nakon registracije na portalu eUprava.me, podrazumijeva elektronsko upoređivanje podataka korisnika sa podacima iz elektronske baze visokoškolske obrazovne ustavnove ili Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, u zavisnosti od toga da su studije završene u zemlji ili u inostranstvu. Drugi korak je, kažu, elektronska provjera podataka iz evidencije o nezaposlenim licima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i treći korak je izbor poslodavaca od strane korisnika.

“Po isteku roka za prijavu korisnika, pokretanjem algoritma automatski se formira elektronska rang lista povezanih korisnika i poslodavaca, na osnovu prosječne ocjene korisnika na studijama i izabranih preferenci svakog korisnika. Nakon što se na portalu eUprava.me objavi spisak povezanih korisnika i poslodavaca, poslodavci elektronski dobijaju listu korisnika kako  bi potpisali ugovor o stručnom osposobljavanju i od 15. januara 2022. godine, započeli stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa”, objašnjavaju iz Uprave.

Što se tiče korisnika čiji je izbor Uprava policije i dobili su poslodavca Upravu policije, u prethodnim ciklusima stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem Uprava policije je, nakon dobijanja liste korisnika, a prije zaključivanja ugovora, provjeravala dostojnost istih, i o tome obavještavala Upravu za kadrove, a Uprava za kadrove je obavještavala stručni tim kojim kordinira Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta .

“Da zaključimo, kandidat Radovan Rakočević sam je birao poslodavce, uparen je preko portala eUprava.me. O njegovom angažmanu po ovom Programu u Upravi policije kao i u prethodnom periodu odlučivaće navedeni državni organ, cijeneći njegovu dostojnost za obavljanje poslova i zakonske zapreke koje u tom smislu postoje. Uprava za kadrove u ovom postupku nije organ koji odlučuje, uparuje korisnike i nije strana u potpisivanju Ugovora između korisnika i poslodavca. Iz svega navedenog jasno je zaključiti da je Uprava za kadrove neosnovano umiješana u cijelu priču, a sve u dnevno političke svrhe. Istina ostaje trajno, a polu informacije i neistine samo onoliko koliko je potrebno da čitalac pročita naručeni tekst. U Upravi za kadrove nastavljamo da radimo zakonitio i profesionalno kao i do sada, a čitaoci i građani daju konačni sud i zaključak a ovdje je sve na prvo čitanje jasno”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite komentar

Komentari (0)