test

Knežević poziva Vukovića da izađu napolje, data pauza na sjednici Skupštine

Standard

20/12/2023

15:23

Nakon rasprave o prisustvu predsjednika parlamenta Crne Gore Andrije Mandića u štabu SNS-a kada je Aleksandar Vučić proglašavao pobjedu na izborima u Srbiji, ali i njegovom djelovanju inače, zahuktala se atmosfera na današnjoj sjednici Skupštine.





Tom prilikom došlo je verbalnog sukoba poslanika Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića sa poslanicima DPS-a. Naime, on je pozvao Ivana Vukovića da izađu napolje, a potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović potom je dala pauzu od 10 minuta.

Prije toga, poslanik Demorkatske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić sugerisao je potpredsjednici Skupštine Zdenki Popović da revnosnije prati ono što govore pojedini poslanici.

”Da li je neko lažno svjedočio odlučuje Ustavni sud”, rekao je Nikolić, a Milan Knežević mu je iz klupe dobacio da ga neće pustiti da o tome priča na način na koji su naučili.

”Ni ti ni Vuković, jer si ti skidao imunitet pa mi sad izigravaš nekakvu moralnu gromadu. Pa ćete birat riječi kad pričate o meni i ti i Vuković i ostala kompanija”, dodao je Knežević.

Poslanik DPS-a Ivan Vuković ga je upitao misli li na njega, a Knežević ga je pozvao da izađu napolje. Potpredsjednica Skupštine potom je dala pauzu od 10 minuta.

Mandić: Ekstremistička retorika DPS-a

” Prosto je postojao neki manir da se iz klupe Demokratske partije socijalista (DPS) upućuju uvrede na račun Andrije Mandića. Ja uopšte ne brinem zbog oštre retrorike DPS-a jer znam da ta ekstremistička retorika ne vodi nigdje – poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić nakon što je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković-Kuč konstatovala mnoštvo spornih stvari koje se tiču djelovanja Andrije Mandića, uključujući i njegovo prisustvo štabu SNS-a dok je Aleksandar Vučić proglašavao pobjedu na izborima u Srbiji.

Mandić je rekao da bi za parlamentarnu većinu najveća opasnost bila da dođe neko od umjerenjaka na čelo DPS-a.

”Poput gospodina Janovića, Anđušića.. A ovo je za parlamentarnu većinu sjajna stvar. Ja navijam za vas da pobijedite na kongresu. Mislite da ćete u biračkom tijelu DPS-a ovim uvredama da obezbijedite neke glasove, potcjenjujete i vaše glasače. Vidjećete na sljedećim izborima koliko će to da Vam donese glasova, kao i svaka ekstremistička organizacija, svešćete se na organizaciju komita i imaćete dva ili tri odsto, ako nastavite ovim putem”, rekao je Mandić.

Rekao je da je u skladu sa zakonom i Ustavom dobio državljanstvo Srbije.

”Mislim da je veći interes Crne Gore nego Srbije da budemo u dobrim odnosima. Al zato Srbiju ne doživljavam nekom tamo državom, mi smo do skoro živjeli zajedno. Kada odem na te sastanke u Srbiji, a ono sve naši iz Crne Gore. Većina tih ljudi koji su na najodgovornijim položajima u Srbiji – odavde su im iz Crne Gore otac ili majka, ili su oni rođeni u Crnoj Gori. Tu prednost što imamo ljude iz Crne Gore na čelu Srbije ili u najužim rukovodstvima Srbije valjda bi trebalo da bude naša strateška stvar da gradimo bolje odnose i idemo naprijed. Pozivam Vas da izađete iz te mržnje”, naveo je Mandić.

Vuković je odgovorila da je Mandić uputio velike uvrede navodeći da je DPS ekstremistička organizacija.

”Njegova ideologija je nama svima poznata. Protiv njegve politke ću se boriti do smrti. Zamislite što bi radio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić da njemu rade ovo što nama, našoj Skupštini i institucijama radi Andrija Mandić. Onaj isti Aleksandar Vučić koji je izgovorio o tkz. državnom udaru da ono što on zna o tome događaju je strašnije od zastrašujućeg”, istakla je Vuković.

Ostavite komentar

Komentari (0)