test

Vuksanović: Teži se „bosnizaciji“ Crne Gore po etno-ključu

Standard

24/10/2024

19:55

Hrvatska građanska inicijativa je u svom političkom programu davno zacrtala da će jačati odnose između Zagreba i Podgorice koji su donedavno bili dobri i na zavidnom nivou. No, nakon političkih promjena i u kombinaciji sa donošenjem nepotrebne i štetne Rezolucije o Jasenovcu, imamo novu misiju, da hrvatskoj i drugoj javnosti napravimo i jasno naznačimo distinkciju između same Crne Gore i vlasti u Crnoj Gori.

Ovim riječima Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i poslanik u Skupštini Crne Gore, opisuje poziciju manjinske stranke na čijem je čelu.

Komentarišući aktuelne odnose dvije države, on pravi paralelu sa ratnim godinama s kraja prošlog vijeka.

“Kao što je i devedesetih godina bilo onih koji su na Cetinju pjevali nezaboravne stihove: „Sa Lovćena vila kliče – oprosti nam Dubrovniče“, i na taj način izražavali revolt i neslaganje s agresijom na dubrovačko područje i na Republiku Hrvatsku, tako i sada imamo veliki broj građana u samoj Crnoj Gori koja se ne slaže sa ovakvim potezima službene Podgorice. Naime, njima se narušavaju partnerski odnosi sa Hrvatskom, i ujedno se zanemaruje i na taj način omalovažava sav onaj doprinos koji je Hrvatska dala u integraciji Crne Gore prema Evropskoj uniji”, ističe on.

Smatra neprimjerenim, ali ujedno i očekivanim izjave predsjednika Skupštine Andrije Mandića koji je nedavno rekao kako su, u susret popisu krajem prošle godine, „Zagreb i Tirana vodili ozbiljnu kampanju“ – ali ne i zvanični Beograd.

“Mandić optužuje druge za ono što je on sam. Svi smo svjedoci da se ni Hrvatska, ni Albanija nijesu miješale u popisni izbor, dok smo po Crnoj Gori gledali bilborde na kojima su se prisvajale mnoge poznate ličnosti iz prošlosti i davala im se nacionalna pripadnost koja ne stoji. Tako da Mandić nastavlja da političkim ponašanjem koji je njemu svojstveno, a to je da drugima pripisuje i da za druge govori zapravo što je on u političkom smislu”, podsjeća Vuksanović.

Na isti način vidi i kontinuirano potenciranje jednog dijela vlasti da se nastavi „prebrojavanje“ po nacionalnim i vjerskim karakteristikama, kao i promjene ustava u skladu sa određenim rezultatima popisa. Sagovornik Pobjede učešće Mandića u tome vidi kao još jedan primjer prezentovanja politike koju predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i Skupštine inače zastupa.

“On nudi jedino ono što ima, a to su zapravo „prebrojavanje krvnih zrnaca“ što i jesu podjele. Znate da smo svojevremeno od njih imali drugi narativ: da su došli da mire, da se nadilaze podjele… A zapravo oni daju – ono što imaju. Sukladno tome, vidjeli smo i novi amblem Skupštine Crne Gore. Vidjeli smo i nove inicijative o izmjeni Ustava, te pitanja zapošljavanja po nacionalnoj osnovi. Zapravo, vidimo težnju ka „bosnizaciji“ Crne Gore po etno-ključu”, navodi Vuksanović.

Smatra da su takve političke pozicije jedino što dio aktuelne vlasti može ponuditi građanima, iako su im „usta bila puna ekonomske politike, politike pomirenja“.

“U suštini, iza svega toga se krije politika koja od Crne Gore želi da napravi obesmišljenu državu koja, zapravo, i nije sposobna da se sama stara i brine o sebi”, zaključuje predsjednik HGI.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Adrijan Vuksanović

Ostavite komentar

Komentari (0)