test

Poraz Crne Gore od Brazila na startu kvalifikacija OI

Standard

02/07/2024

16:44

Košarkaši Crne Gore poraženi su danas u Rigi od selekcije Brazila 81:72 na startu olimpijskog kvalifikacionog turnira.

Nakon svega viđenog, možemo reći da je prava šteta što danas nijesmo slavili – gotovo 30 minuta je Crna Gora bila konstantno u vođstvu, da bi se u završnom kvartalu sve preokrenulo. Pritom, Crna Gora je u drugoj četvrtini stizala i do 13 poena prednosti.

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 100€ BEZ IKAKVIH USLOVA! 

Crnu Goru je predvodio Nikola Vučević sa 17 poena, Marko Simonović dodao je 15, Kendrik Peri 11, a Petar Popović 10. U Brazilu su najefikasniji bili Bruno Kaboklo (25) i Marselinjo Uertas (17).

Uz pogotke Vučevića i Popovića, Crna Gora je bolje otvorila meč i nakon četiri minuta vodila je 6:3. No, najbolje u toj dionici tek je uslijedilo – uz pogotke Perija, Radončića i Vučevića, pa trojku Popovića, Crna Gora je serijom 9:0 stigla do dvocifrenog vođstva (19:9).

Vidjeli smo nakon toga zakucavanje Kabokla na drugoj strani i izabranici Aca Petrovića uskoro su bili na minus šest – 19:13. No, nijesu dopustili naši igrači suparnicima da dalje smanjuju zaostatak. Pogodio je Bogavac, potom i Slavković, te smo nakon 10 minuta imali komotnih osam poena prednosti (23:15).

Nastavili su izabranici Boška Radovića u izvrsnom ritmu i tokom druge četvrtine, pa su trojkom Slavkovića stigli do ubjedljivih 30:17. Uzvratili su na to Brazilci pogocima Jaga, Marselinja i Neta, pa je sredinom drugog kvartala bilo 35:27.

U tom dijelu igre, naše igrače nije najbolje služio šut, pa su Brazilci, pogocima Kabokla i Santoša, nakon duže vremena prišli na minus tri – 35:32.

Bili su nam očajnički potrebni tada novi poeni i – to se i dogodilo. Prvo je precizan bio Radončić, pa je zakucao Peri i već se lakše disalo (39:32). Na odmor su crnogorski košarkaši otišli uz šest poena prednosti, a utisak je bio jako povoljan – jer, tokom svih 20 minuta bili su u vođstvu, djelovali su jako sigurno i skoncentrisano.

Pogocima Radončića i Popovića, Crna Gora je na startu drugog poluvremena opet bila na osam razlike (46:38). Odgovorili su na to Brazilci, pa je sredinom trećeg kvartala bilo 46:42.

Nije Crna Gora u tom periodu izgledala nimalo dobro, za šest minuta smo imali tek dva koša, što su suparnici iskoristili i pogotkom Kabokla prišli na 46:44. Našu lošu seriju tada je trojkom prekinuo Peri, ali je na isti način odmah odgovorio Kaboklo.

Peri je u tim momentima držao Crnu Goru u plusu, još je jednom pogodio, a na to se nadovezao Simonović – ubacio je trojku i tada smo opet izašli na plus sedam (54:47). Nije nam, međutim, Kaboklo dozvolio da sa tom prednošću dočekamo završnih 10 minuta – na kraju je bilo 56:52, pri čemu je brazilski igrač do tada ubacio 23 poena.

Furiozno su suparnici ušli u posljednji period i nakon dva minuta su preokrenuli – 59:61. Bilo je to njihovo prvo vođstvo na utakmici. Uzvratio je Vučević, ali je Uertas prvo vratio prednost Brazilu, a onda je novim košem i povećao (61:65).

Vratili su se naši košarkaši uz dva dragocjena koša Simonovića, a onda su i preokrenuli – Vučević je pogodio za 67:65. Odgovorio je na to Mejndl – prvo je ubacio trojku, pa jedno od dva bacanja (67:69).

Crnogorski igrači propustili su priliku da poravnaju u sljedećem napadu, a to je kaznio Dijaš, koji je trojkom donio Brazilcima pet poena viška, pri čemu su do kraja u tom momentu ostala još četiri minuta.

Vučević je zatim smanjio, pa je Peri u sljedećem napadu pokušao da poravna, ali nije bio precizan iz šuta za tri.

Iako je Vučević u finišu postigao trojku, to je bilo sve – naši igrači nijesu imali snage za preokret.

Crnu Goru sjutra, takođe u 14:30 časova, čeka okršaj protiv Kameruna. Ukoliko trijumfujemo, praktično ćemo osigurati polufinale. No, situacija će svakako biti komplikovana, jer bi nas u toj fazi čekao prvoplasirani iz druge grupe, a vrlo je moguće kako će to biti domaćin turnira, selekcija Letonije.

Izvor (naslovna fotografija):

foto: FIBA

Ostavite komentar

Komentari (0)