test

Predsjednica S. Makedonije od italijanskog kolege tražila garancije za evrointegracije

Standard

24/05/2024

21:23

Predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je u Rimu da je od italijanskog kolege Serđa Matarele zatražila garancije za evropsku budućnost njene zemlje.„Zatražila sam od italijanskog predsjednika i Italije da ubuduće pomognu u obezbjeđivanju garancija za našu evropsku političku budućnost, na šta je on odgovorio da je spreman da stane iza nas i traži rješenja sa našim susjedima“, rekla je Siljanovska Davkova posle sastanka sa Matarelom.

Povezani Članci

Kako je javio izvještač državne agencije MIA iz Rima, predsjednica Sjeverne Makedonije je sastanak sa italijanskim kolegom ocijenila kao plodonosan i konstruktivan.

Prema riječima Siljanovske Davkove, Matarela je rekao da će Italija nastaviti da podržava region i Sjevernu Makedoniju, ne samo u evropskim integracijama, već i u privredi, obrazovanju, kulturi, odbrani, čak i članstvu u međunarodnim organizacijama.

Susretom sa Matarelom završava zvanični dio posjete predsjednice Sjeverne Makedonije Italiji i Vatikanu u okviru proslave 24. maja – „Dana sveslovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija“.

Tokom prve posjete inostranstvu Siljanovska Davkova je juče imala audijenciju kod poglavara Rimokaroličke crkve pape Franja, a danas je prisustvovala molebanu kod groba svetog Ćirila u bazilici svetog Klimenta, a potom položila vijenac ispred spomen-ploče na makedonskom jeziku u bazilici „Santa Marija Mađore“.

U okviru manifestacije „Makedonija u čast svetog Ćirila“ Siljanovska Davkova će u Rimu, prema najavi, prisustvovati i koncertu Nacionalne ustanove Kamerni orkestar iz Bitolja, manifestaciji koju organizuje ministarstvo kulture Sjeverne Makedonije.

Izvor (naslovna fotografija):

North Macedonia Elections

Ostavite komentar

Komentari (0)