Bulajić: Uputili smo inicijativu za stvaranje ustanove za tretman maloljetnika koji zloupotrebljavaju droge

Povodom 26. juna Međunarodnog dana protiv zloupotrebe droga, četiri Multidisciplinarna tima za sprječavanje zloupotrebe droga, koji djeluju na lokalnim nivoima u Nikšiću, Podgorici, Baru i Cetinju, uputili su inicijativu za osnivanje ustanove za tretman maloljetnika/ca koji zloupotrebljavaju PAS, saopštio je izvršni direktor NVO 'Preporod' Jovan Bulajić.
Bulajić: Uputili smo inicijativu za stvaranje ustanove za tretman maloljetnika koji zloupotrebljavaju droge

Bulajić

Bulajić je kazao da je inicijativa, za sada, upućena ministrima zdravlja, rada i socijalnog staranja, Dragoslavu Šćekiću i Admiru Adroviću, te gradonačelniku Podgorice, Ivanu Vukoviću.

Multidisciplinarne timove je, kako je naveo, od 2020. godine, počeo pokretati NVO ‘Preporod’, u okviru regionalnog projekta Biram oporavak, a uz podršku Svjetske federacije za borbu protiv droga (World federation against drugs).

“Zbog sve izraženijeg problema zloupotrebe droga među maloljetnicima/cama, usaglasili smo se da je pravi momenat da Crna Gora krene sa konkretnim koracima kada je tretman maloljetnih lica u pitanju. Činjenica je da broj djece koje zloupotrebljavaju droge raste iz godine u godinu. To potvrđuju i rezultati ESPAD istraživanja, koje na svake 4 godine realizuje Institut za javno zdravlje Crne Gore. To potvrđuju i statistike i Centara za socijalni rad i Uprave policije. Dodatno brine što raste i broj djece koje ulaze u vršenje krivičnih djela, a u vezi sa prodajom droga. To potvrđuju i medijski navodi. To potvrđuje i slika sa terena. Sa druge strane, ovog momenta u Crnoj Gori imamo jednog dječijeg psihijatra. Nemamo specifično prilagođene programe za tretman maloljetnih lica. Nemamo standardizovane programe primarne prevencije koji se sprovode u kontinuitetu, i čija se učinkovitost evaluira. Nemamo ni u drugim pomažućim strukama, specifično obučen kadar, jer nije medicina jedina nauka koja se bavi tretmanom, već su za to neophodni multidisciplinarni timovi, sastavljeni od senzibilizanih stručnjaka, ljekara, psihologa, sociologa, socijalnih radnika/ca, defektologa, pravnika, profesora fizičkog vaspitanja, policajaca…, i mnogih drugih koji bi mogli i imali šta dati mladima u potrebi za tretmanom svoje zavisnosti”, ocijenio je Bulajić.

On je dodao da u multidisciplinarnim timovima sjede dokazani i senzibilsani profesionalci iz JU Kakaricka gora, Centara za socijalni rad, Uprave policije, Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu, Ombudsmana, Domova zdravlja, Zavoda za zapošljavanje, opštinskih kancelarija za prevenciju narkomanije, civilnog sektora, tužilštava, a postoje indicije i interesovanje da se timovi proširuju negdje predstavnicima medija, negdje sudova.

“Svi se svakodnevno suočavamo sa posledicama nemanja uslova za tretman maloljetnika/ca koji zloupotrebljavaju PAS, te je naše obraćanje nadležnima u vezi sa ispitivanjem interesovanja za pokretanje ustanove koja bi specifično zadužena za ovu vrstu problema. Činjenica radi, dužan sam  napomenuti da se ovdje radi o sinhronizovanom stavu i ubjeđenju dokazanih profesionalaca, sa višegodišnjim, ili čak višedecenijskim iskustvom. Jasno je nama da ova priča iziskuje materijalna izdvajanja, koja se planiraju, ali razmišljamo praktično u smislu da što se prije krene u neki proces, prije će se i realizovati”, rekao je Bulajić.

On je ubijeđen da bi buduća ustanova trebala da se nalazi na teritoriji Glavnog grada Podgorice, ali da bude otvorena jednako za svu djecu iz cijele Crne Gore.

“Takođe, vjerujem da je idealan momenat da se političke i/ili bilo koje druge razlike ostave po strani, i svjesni da droga ne bira ni po boji kože, pripadnosti nekoj partiji, narodu i/ili bilo kojoj drugoj podjeli, ujedinimo snage i preduzmemo sve što je moguće, ne bismo li djeci i mladima koji već trpe posledice zloupotrebe droga, a i onim generacijama koje tek dolaze, obezbijedili uslove za bezbjednije odrastanje lišeno zloupotrebe PAS. Vjerujem da je baš ovaj 26. jun, Svjetski dan borbe protiv zloupotrebe droga, idealna prilika za inicijativu ovog tipa. Narednih dana ćemo inicijativu procesuirati i drugim najvažnijim adresama i mjestima odlučivanja u Crnoj Gori. Svi smo spremni da sve svoje resurse, kapacitete, iskustva, međunarodnu saradnju…, stavimo u svrhu ostvarivanja ove ideje. Mi smo, za sada, uradili što smo mogli. Sada je gospodo red na Vas. Pokažimo, svi skupa, da nam je crnogorska mladost na prvom mjestu”, zaključio je Bulajić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Sve više maloljetnika konzumira drogu; Bulajić za STANDARD: Zamislite kako je kad vam dođe dijete i kaže da je počelo sa 13 godina da se drogira…

Smijenjen Aleksa Bečić

“Društveno prihvatljive droge”: Od sintetičkih droga nastaju teški psihički poremećaji, od kokaina paranoja i halucinacije da im “zmije gmižu ispod kože”…

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Mještani Morinja blokirali put Vojsci Crne Gore: Protive se postavljanju spomen ploče

Pribilović: MUP i DIK da se oglase o očiglednom “demografskom inženjeringu” u ovom izbornom procesu

Iz Morače izvučeno tijelo maloljetne osobe

Vlahović: Abazović nije dobio poziv od Pape