test

Ambasador Kine: Razvoj „nove infrastrukture“, novi način života

Standard

16/10/2023

07:49

Autorski tekst ambasadora Fan Kuna



„Nova infrastruktura“ odnosi se na infrastrukturni sistem zasnovan na informacionoj tehnologiji i podržan kroz high-tech platforme, poput 5G, interneta stvari, velikih podataka i vještačke inteligencije, s ciljem pružanja usluga kao što su digitalna transformacija, inteligentna nadogradnja i integrisane inovacije. Nova infrastruktura uglavnom pokriva sedam glavnih oblasti: 5G bazne stanice, stanice za punjenje novih energetskih vozila, centri za velike podatke, vještačka inteligencija, internet stvari, ultravisoki napon (UHV), međugradska brza željeznica i napredni željeznički tranzit.

„Nova infrastruktura“ obezbjeđuje ljudima softverske i hardverske internet proizvode, cjelokupna rješenja i aplikativne usluge, sa krajnjim ciljem da se ostvari „Internet svega“. Ove digitalne aplikacije u informatičkom dobu pokreću snažan razvoj novih modela i novih poslovnih formata, stvarajući tako nove stilove života. Inteligentna proizvodnja i rad na daljinu pomažu razvoju informatizacije kompanija, dok onlajn kupovina, onlajn plaćanje, isporuka dronovima i slične tehnologije unapređuju efikasnu cirkulaciju potrošačkog tržišta. Jedinstven i uvezan sistem javne uprave doprinosi efikasnosti rada institucija, a pametna medicinska njega i pametno obrazovanje omogućavaju protok i dijeljenje oskudnih medicinskih i obrazovnih resursa i do nepristupačnih i udaljenih teritorija.

Kina pridaje veliki značaj razvoju „nove infrastrukture“ i postigla je izuzetna dostignuća u svih sedam glavnih oblasti. U prvoj polovini ove godine, kineske investicije u „novu infrastrukturu“ porasle su za 16,2 odsto na godišnjem nivou. Od toga, ulaganja u 5G tehnologiju i centre za velike podatke porasla su za 13,1 odsto, a ulaganja u novu integrisanu infrastrukturu, kao što je pametni transport, porasla su za 34,1 odsto.

Što se tiče izgradnje 5G baznih stanica, do kraja jula ove godine, Kina je izgradila ukupno 3,055 miliona, a broj korisnika 5G mobilnih telefona porastao je na 695 miliona. Kada je riječ o velikim podacima, od kraja 2021. godine Kina ima više od 450 centara ultra velikih i velikih podataka i više od 20 inteligentnih računarskih centara. Kao dio interneta stvari, tržište industrijskog interneta u Kini će dostići 116,8 milijardi eura u 2022. godini, što je povećanje od 13,6% u odnosu na prethodnu godinu. Što se tiče stanica za punjenje električnih vozila, do kraja 2022. godine, Kina je izgradila ukupno 5,21 milion punjača i 1.973 stanice za zamjenu baterija, formirajući tako najveću svjetsku mrežu za punjenje i zamjenu.

Brza željeznica postala je glavni način transporta ljudi u Kini. Trenutna kilometraža kineske brze željeznice iznosi 42.000 kilometara, po čemu je prva u svijetu. Istovremeno sa razvojem u Kini, kineska brza željeznica širi se i van kineskih granica. U Aziji je uspješno puštena u saobraćaj brza pruga Džakarta-Bandung kojom vozovi idu brzinom od 350 kilometara na čas, a koju je izgradila kineska kompanija u Indoneziji, čime je ta zemlja, ali i cijela jugoistočna Azija, po prvi put dobila brzu željeznicu. U Evropi, dionica Beograd – Novi Sad brze pruge od Mađarske do Srbije zvanično je puštena u saobraćaj prošle godine, postavši prva brza pruga koju je Kina izgradila u Evropi. Što se tiče željezničkog saobraćaja, do kraja 2022. godine, ukupno 53 grada u Kini posjeduju metro i druge napredne željezničke usluge, sa 290 linija u funkciji, radnom kilometražom od 9.584 kilometara i 5.609 stanica, po čemu se Kina takođe nalazi na prvom mjestu u svijetu.

Digitalizacija, inteligencija i informatizacija koju donosi „nova infrastruktura“ sve više postaju nove prilike za rast i razvoj brojnih zemalja širom svijeta, uključujući i Evropu. U septembru ove godine, Evropska unija je objavila svoj prvi izvještaj „Stanje digitalne decenije“ (State of the Digital Decade), u kojem su predložena četiri glavna stuba fokusa: digitalne vještine, digitalna infrastruktura, digitalizacija kompanija (uključujući korišćenje vještačke inteligencije) i digitalizacija javnih usluga. I Crna Gora upravo nadograđujući se kao ekološka država promoviše razvoj „nove infrastrukture“, ubrzava digitalnu transformaciju i ostvaruje napredak na poljima „digitalne ekonomije“ i „zelenog razvoja“, koji će pomoći Crnoj Gori da se što prije integriše u evropske zelene standarde na njenom putu pristupanja Evropskoj uniji, kao i da ubrza sami tempo sticanja članstva.

Kina i Crna Gora su jedna drugoj partneri i uzajamno donose razvojne mogućnosti. Pored tradicionalne saradnje u oblasti saobraćajne infrastrukutre, Kina je voljna da sarađuje sa Crnom Gorom i u toj novoj oblasti „nove infrastrukture“ koja obuhvata 5G, vještačku inteligenciju, internet stvari, obnovljive izvore energije, brzu željeznicu i željeznički tranzit itd, kako bi se time unaprijedio kvalitet života naših naroda u ovom novom informacionom dobu u kojem zajedno živimo.

Izvor (naslovna fotografija):

Ambasador Fan Kun

Ostavite komentar

Komentari (0)