test

Cimbaljević: Nema mjesta panici da će biti nestašica mlijeka

Standard

07/09/2022

13:13

Direktor direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević kazao je da nema mjesta panici da će doći do eventualne nestašice mlijeka u Crnoj Gori, te da u ovom trenutku postoji kontinuitet u snabdijevanju, ali je i istakao da ih je u određenoj uznemirila informacija o zabrani izvoza sirovog mlijeka iz Srbije.



“Prema informacijama od jutros imamo kontinuitet u snabdijevanju mlijeka u Crnoj Gori. Treba istaći da nas je u određenoj uznemirila informacija o zabrani izvoza sirovog mlijeka iz Srbije. Ja želim da kažem da nema mjesta panici i bojazanosti iz razloga što smo u prethodnoj godini u sistemu premija u Crnoj Gori imali otkup od kompanija koje vrše preradu mlijeka od 26 miliona litara, a da je uvoz iz Srbije bio oko milion litara, što je zameraljiv procenat”, rekao je Cimbaljević danas novinarima.

Vlada Srbije je juče donijela odluka da zabrani izvoz mlijeka u cilju omogućavanja redovnog snabdijevanja stanovništva i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje. Reakcija je uslijedila nakon što su rafovi s mlijekom od jednog litra u prodavnicama prethodnih dana bili poluprazni.

Zabrana izvoza mlijeka iz Srbije ne važi za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, koje su članice Otvorenog Balkana.

Cimbaljević je naveo da je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo mljekarski sektor kao granu koja je od vitalnog značaja, te da su subvencija za mlijeko ekstra klase najveća u regionu.

“Strateška mjera je i povećanje stočnog fonda kada je u pitanju mliječno govedarstvo, a ministarstvo je opredijelilo 1,5 miliona eura za nabavku stonih junica, gdje podrška iznosi 1.400 eura po grlu”, rekao je Cimbaljević.

On je kazao i da će ministarstvo reagovati ako se desi potencijalna situacija da dođe u problemu u snabdijevanju mlijeka.

“Mi pored Srbije imamo i druge izvore”, rekao je on.

Izvor (naslovna fotografija):

RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)