test

DRECUN ZA STANDARD: Što prije krenemo u reformu penzionog sistema manje će nas boljeti

S Rastoder

08/02/2024

09:51

Za ekonomskog analitičara Predraga Drecuna, najavljeni veliki projekti od strane premijera Milojka Spajića nijesu neostvarivi ukoliko 44. Vlada bude imala širu podršku, te ako se, kako kaže, ''ne budu zabadali klipovi'' u program i ideje samo zbog političkih, kratkoročnih benefita. On je ocijenio da je PES prava partija u CG koja je u fokus stavila ekonomsku priču, a ne identietsku, vjersku, nacionalnu...

Govoreći o reformi penzionog sistema, sagovrnik Standarda ocjenjuje da je Crna Gora ne može izbjeći, te da nas to čeka.

Jedna vlada će morati da se suoči sa tim, nema dileme. Naš penzioni sistem mora biti kapitalizovan, odnosno mora postojati novac na računu svakog ko je uplatio, a ne samo obračunska kategorija koja je kao protočni bojler.

“Ako imate mali broj radnika na jednog penzionera onda je to teško održiv sistem. Ukoliko bi došlo do tržišnih poremećaja, sjutra ili za godinu, dvije, penzije bi mogle biti ugrožene.

“Ta tranzicija košta, ali se ona može uraditi sa partnerskim državama ili međunarodnim finansijskim institucijama. U svakom slučaju ona nas čeka. Što prije krenemo manje će nas boljeti”, ocjenjuje Drecun.

O najavi formiranja instituta “Robne rezerve”, Drecun kaže da su ukinute davno iz vrlo spornih razloga ali da su one neophodne Crnoj Gori.

“Neophodno je da imamo robne rezerve kako bismo mogli da intervenišem u nepredvidivim situacijama. Moramo biti spremni na razne rizike i moramo kao država imati strateške proizvode u rezervi”, smatra Drecun.

On ocjenjuje da Robne rezerve mogu biti naizgled skup projekat ali da, takođe može biti itekako koristan ukoliko bi se dobro uprvaljalo njime.

Ocjenjujući namjeru velikog ulaganja u infrastrukturu, te izgradnji pet autoputeva, Drecun podsjeća na iskustvo Slovenaca koji su u prvih deset godina nezavisnosti napravili dva strateška autoputa, gdje su ukrstili pravce sa juga na sjever i sa istoka na zapad i dodali sve ostale puteve koji povezuju te pravce.

“Tako mora uraditi i Crna Gora. To ne moraju biti autoputevi, ali moraju biti dobre konekcije za međunarodne puteve. Zaduživati se za puteve nije bačen novac. Nije novac koji će otići u potrošnju i on bi se vratio kroz PDV, zapošljavanja, razne poreske vidove i to je nešto što ostaje i niko ne može da odnese iz Crne Gore. neodgovorno bi bilo ako se zadužujete da biste trošili i povećavali trgovinski deficit”, kaže Drecun.

Prosječna zarada u CG se već približila najavljenom nivou od 1000 eura, ali sa najnižom zaradom u visini od 700 eura postoji određeni oprez. Drecun smatra da postoji više načina kako da se dođe do toga.

“Treba prvo sagledati efekte popisa pa vidjeti šta Crna Gora ima od imovine, zatim porez na nepokretnost je jako zapostavljen, siva ekonomija se može u velikoj mjeri utjerati u legalne tokove.. Postoji mogućnost povećanja direktnih stranih investicija i to značajno, ako imamo pravnu državu kooja će sjutra biti prepoznata od EU, kao i eventualnim smanjenjem doprinosa Fonda PIO . Tim susretnim aktivnostima možemo da kompeziramo nedostatak novca”, mišljenja je Drecun.

Na kraju je dodao da bi se sve najavljeno moglo ostvariti ukoliko bi postojala politička stabilnost.

“Poželjno je da se ne zabadaju klipovi u takav program samo da bi se stekli politički poeni i da se ne ruši ideja koja bi se, sa zajedničkom energijom, mogla ostvariti. Neodgovorno bi bilo rušiti ovaj program samo zbog političkih interesa određenih političkih grupacija i stranaka”, zaključuje Drecun.

Ostavite komentar

Komentari (1)

Life

08 Feb. at 11:30

Gle ona ponuda za irfcg ima cijenu. A kako se neće dirati u privilegovane penzije onda analitičar mirno okreće leđa sebi kao ekonomisti. Bljak…