test

INVESTICIONE BAJKE: Šta je sve građanima bilo obećano za 2024. godinu?

Standard

27/05/2024

13:42

Godinama unazad praksa crnogorskih političara i predstavnika izvršen vlasti ogledala se u megalomanskim obećanjima i multimilionskim investicijama koje su sa svih strana obasipale Crnu Goru. Iako su neki projekti ugledali svjetlo dana, godinama su prije toga korišteni u predizborne svrhe kao nova- stara obećanja građanima šta će sve biti ispunjeno u novim mandatima. Pa je tako ove godine Crna Gora trebala da uživa u novom mostu između Ade Bojane i Albanije, da dobije bolnicu u Budvi, potpuno funkcionisanje Aerodroma Berane, multimilionske hotele u Baru i Ulcinju, no sve je za sad ostala bajka.

Jedna od investicionih bajki koja je trebala da se ostvari u avugustu ove godine bila je o mostu Velipoje između Ade Bojane i Albanije.

Impozantni most po projektu treba da bude 310m dugačak i planirano je da spoji 34 kilometra pješčanih plaža i da dovede iz Albanije u Crnu Goru i obratno dovede preko pola miliona turista.

Cijela investicija je planirana na 20 milona eura dijeljenih troškova ozmeđu Albanije i Crne Gore.

No, iako je najavljen za avgut 2024. godine od toga neće biti ništa jer je cijeli projekat i dalje u fazi planiranja, a kamoli neke izgradnje.

Slična priča koju je tadašnji premijer Dritan Abazović ”prodavao” građanima je i ona o izgradnji bolnice u Budvi. Ta priča kao i uostalom mnoge su poslužile da se iz naftalina po potrebi izvuku pred izbore. Oprobani recept korišten je u predizbornoj kampanji na izborima koji su juče održani u tom gradu.

Iako je planirano da se Opšta bolnica Budva planira u naselju Dubovica, kroz privatno javno partnerstvo izgradi do kraja ove godine ta ideja je miljama daleko od realizacije.

Iako su pompezno zvučale izjave tadašnjeg čelnika opštine Budva Mila Božovića i tadašnjeg premijera Dritana Abazovića, realizacije nema.

“Najveći izazov za realizaciju ovog projekta neće biti sredstva za izgradnju bolnice, čak je predsjednik Opštine budva Milo Božović razgovarao sa nekim renomiranim kompanijama koje bi možda mogle da budu partneri u izgradnji, ako se taj model izabere. Najveći izazov biće medicinski kadar”, kazao je Abazović.

No, medicinski kadar je ostao najmanja briga jer gradnja nije ni počela.

Uz neizgrađenu bolnicu u Budvi multimilionske investicije najavljene su za Aerodrom Berane.

Kako je prije godinu dana tadašnji premijer ABazvić najavio projekat Air-park Berane oživjeće aerodrom, otvoriti nova radna mjesta i sa dvije fabrike imati multiplikativne efekte koji će biti mnogo šireg značaja.

Iz Vlade tad kazali da kompanija Elite Pivate Jet Service, u saradnji sa Future World Technologies, planira da ponovo stavi u funkciju Aero Park Berane i razviju prvi inovativni, samoodrživi aerodrom budućnosti.

“U okviru njihovog predloga radiće se i na nano solarnoj tehnologiji i prema trenutnom konceptu planirana investicija je 30 miliona EUR, dok je investicija u aerodrom planirana na iznos od 45 miliona, što znači da je ukupna planirana investicija 75 miliona EUR”, navodi se u saopštenju.

Sve aktivnosti, kako se dodaje, biće realizovane u skladu sa Zakonom o javno privatnom partnerstvu i u saradnji sa opštinom Berane i nadležnim agencijama za pitanja vazdušnog saobraćaja.

Iz Vlade su kazali da će se, nakon potpisivanja Memoranduma, raditi na stvaranju administrativnih pretpostavki za realizaciju predmetne investicije u što kraćem roku.

Baš kao i sa Opštom bolnicom Budva sve je ostalo samo na obećanjima, lijepim saopštenjima i predstavom za javnost.

A jedna od tih je i ona sa izgradnjom hotela Jadran u Ulcinju. Opet senzacionalna najava tadašnjeg premijera i potpisivanje ugovora koji je predvidio investiciju od čak 40 miliona eura od strane kosovskog biznismena Arbera Krejzijua.

No, kako je portal Standard već pisao od silnih 40 miliona kosovski biznismen nije uložio još uvijek ni cent, te umjesto smještaja u luks sobama naplaćuje parking.

Ako se po jutru dan poznaje obećanja neće faliti ni od 44. Vlade Milojka Spajića, gdje građani još uvijek čekaju na obećano povećanje minimalne i prosječne zarade, a investicije će ponovo postati bajke kojim će se građanima iznova i iznova obećavati ono što je još davno trebalo da bude završeno.

Izvor (naslovna fotografija):

Most Velipoje koji je trabo da spoji Adu Bojanu i Albaniju trebao je biti otvoren u avgustu 2024. godine

Ostavite komentar

Komentari (0)