test

MFIC: Indeks lakoće poslovanja druge godine zaredom bilježi pad

Standard

14/06/2024

11:28

Savjet stranih investitora u Crnoj Gori objavio je trinaesto izdanje „Bijele knjige - Investiciona klima u Crnoj Gori 2023”. Riječ je o publikaciji u kojoj 43 članice Savjeta, koje generišu više od 30% domaćeg BDP-a, ocjenjuju stanje poslovnog ambijenta i navode ključne izazove sa kojima se suočavaju.

„Bijela knjiga je tokom proteklih godina pružala analize tržišnih trendova, prilika i izazova, pokazujući pravac u kojem treba razvijati poslovni ambijent u Crnoj Gori. Rezultati koje smo predstavili i koji se odnose na 2023. godinu nastali su na osnovu unaprijeđene metodologije prikupljanja i analize podataka”, istakao je Tamaš Kamaraši, predsjednik Upravnog odbora Savjeta stranih investitora.

Na osnovu rezultata sveobuhvatnog upitnika, indeks lakoće poslovanja u Crnoj Gori za 2023. ocijenjen je sa 6,4 i drugu godinu zaredom bilježi pad. Pad indeksa lakoće poslovanja zabilježen je i u okviru zasebnih industrija. Izuzetak je sektor bankarstva u kojem je ostvareno poboljšanje, kao i sektor telekomunikacija koji je ostao na nivou iz 2022. godine.

U 2023. godini, turizam i trgovina bilježe pad od 0,4, pa su tako indeksi lakoće poslovanja u ova dva sektora ocijenjeni sa 6,7 i 6,6. Indeks koji se odnosi na transport i logistiku iznosi 6,0 sa zabilježenim padom od 0,6. Članice Savjeta koje posluju u sektoru proizvodnje i energetike lakoću poslovanja u 2023. godini ocjenjuju sa 5,5 što je za 0,7 niže u poređenju sa 2022. godinom.

Poboljšanje indeksa lakoće poslovanja u 2023. godini, zabilježeno je u sektoru bankarstva koji je ocijenjen sa 6,7 i to zahvaljujući rastu od 0,4. Indeks lakoće poslovanja u telekomunikacijama je isti kao i 2022. godine i iznosi 7,2.

„Iako istraživanja pokazuju pad indeksa lakoće poslovanja drugu godinu zaredom, trenutna komunikacija sa donosiocima odluka ostavlja prostor za optimizam. Na tom tragu, vjerujem da imamo priliku da u izdanju Bijele knjige za 2024 zabilježimo određeni napredak. Nadamo se još intenzivnijoj saradnji sa Vladom, kako bismo zajedno realizovali preporuke koje smo naveli”, kazao je Tamaš Kamaraši.

Ministar finansija u Vladi Crne Gore, Novica Vuković, najavio je da će ministarstvo detaljno razmotriti preporuke iz Bijele knjigei, s obzirom na to da je jedan od prioriteta Vlade kreiranje poslovnog ambijenta koji je atraktivan za postojeće, ali i nove kredibilne strane investitore.

„Ministarstvo finansija s punom pažnjom razmotriće i uvažiti preporuke ovog važnog dokumenta, budući da nam je veoma značajno da strani investitori koji posluju u Crnoj Gori, budu zadovoljni uslovima i ukupnim poslovnim ambijentom. Naš cilj je da ga dodatno unaprijedimo i omogućimo neophodne pretpostavke za privlačenje kredibilnih ulagača, stoga ćemo zajedno sa Agencijom za investicije i drugim uključenim institucijama, raditi na dodatnom podsticanju savremenih i održivih modela poslovanja. Unaprijed se radujemo budućim partnerstvima sa privrednicima i pozitivnim efektima novih projekata na državni budžet i ukupnu ekonomsku sliku Crne Gore”.

„Bijela knjiga – Investiciona klima u Crnoj Gori 2023”, po prvi put, uključuje evaluaciju specifičnih indeksa i detaljnije istražuje faktore koji utiču na lakoću poslovanja u svim posmatranim sektorima. Nadalje, prepoznato je pet ključnih razvojnih područja za unapređenje poslovnog ambijenta, a uvedena je i ocjena nivoa uključenosti investitora u proces donošenja odluka.

„Bijela knjiga” koja se odnosi na 2024. godinu biće predstavljena tokom novembra. Novi termin izdavanja „Bijele knjige”, ostavlja adekvatan prostor Vladi da blagovremeno razmotri i uključi preporuke i analize stranih investitora u program rada.

Izvor (naslovna fotografija):

foto: mfic

Ostavite komentar

Komentari (0)