MSC kupuje kompaniju Port of Adria iz Bara?

Mediterranean Shipping Company (MSC) dala je na Londonskoj berzi ponudu za kupovinu turske kompanije Global Ports Holdinga, u okviru koje posluje i Port of Adria iz Bara, pišu azijski mediji, a prenosi Primorski portal.
MSC kupuje kompaniju Port of Adria iz Bara?

Foto: Port of Adria

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je 24. juna da je Vlada zainteresovana da kupi Port of Adriu koja je u turskom vlasništvu.

Prema pisanju Splash – Asia Shipping Media (ASM) iz kompanije Global Ports koja je u vlasništvu turskog biznismena Mehmeta Kutmana, potvrđeno je da su u toku razgovori sa MSC, a kao rok navodi se 13. jul.

Među 26 svjetskih luka kojima upravlja Global Ports je i dio luke Bar, Port of Adria, koja je 2013 prešla u većinsko vlasništvo turske kompanije.

Global Ports Holding osnovan je 2004. godine. Najveći je svjetski operater luke za krstarenje, a prisutni su na Karibima, azijsko-pacifičkim regijama, Mediteranu uključujući i luku u Crnoj Gori.

MSC, u privatnom vlasništvu porodice Aponte, vodi najveću svjetsku liniju kontejnera, kao i treću najveću liniju za krstarenje na svijetu.

Turska kompanija Global Ports iz Istanbula kupila je u novembru 2013. za osam miliona eura većinski paket akcija “Kontejnerskog terminala” Luke Bar.

Ugovor o kupoprodaji 62,1% “Kontejnerskog terminala” Luke Bar potpisali su u Podgorici predsjednik vladine Tenderske komisije za privatizaciju, Branko Vujović, i izvršni direktor turske kompanije Global Ports, Saigin Narin.

Iz menadžmenta PoA prošle godine je saopšteno da je većinski vlasnik barske kompanije Port of Adria u potpunosti ispunio obaveze preuzete na osnovu kupoprodajnog ugovora iz novembra 2013. godine, a od prvog dana poslovanja u Crnoj Gori. -Zaključno sa oktobrom 2019. godine, realizovan je socijalni program u iznosu od 8,84 miliona eura, što predstavlja 124,5 odsto iznosa na koji se investitor obavezao ugovorom. Iz Port of Adrie je saopšteno da je, u periodu od 2014. zaključno sa oktobrom 2019. godine, realizovan Investicioni program u vrijednosti 14,15 miliona eura, “što je iznad vrijednosti obavezujućih investicija predviđenih kupoprodajnim ugovorom, a koje su iznosile 13,61 miliona eura

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Banke od kamata ostvarile prihod od 148 miliona, a od provizija skoro 38 miliona eura

CKB i NLB napravile najveći profit, u minusu samo Komercijalna

Vlada odlučila da sa Srbijom pregovara o ekonomiji

Stranci kupili nekretnine vrijedne 184 miliona eura

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Konjević objavio sadržaj dopisa upućenenog kabinetu Abazovića: Dokument mora pretrpjeti ozbiljne izmjene

Četiri osobe uhapšene na Cetinju

Žabljak: Turisti iz Kolumbije divljali, na očigled desetina lica, uhapšeni i privedeni u policiju

Silom na sramotu ponovo naimenuju Kandića? Krcić više neće biti na čelu Uprave za dijasporu?