test

Peranović: Ne planira se povećanje opšte stope PDV-a

Standard

25/05/2024

15:46

VD direktora Poreske uprave Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.“Fokusirani smo što veću naplatu prihoda. Intezivno radimo na smanjenju sive ekonomije i vjerujem, da ćemo uz naš stručni kadar, uspješno dovesti taj proces do kraja”, rekao je Laketić.

U narednom periodu očekuje se izmjena seta poreskih zakona, kazala je Biljana Peranović, direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija Crne Gore.

“Slijedi nam izmjena određenih poreskih Zakona, ali je bitno da se ne planira povećanje opšte stope PDV-a. Jeste da imamo česte promjene poreskih zakona ali su one potrebne i biće ih. Mi se trudimo da u ovom procesu uključimo što više subjekata”, kazala je Peranović.  

Predstavnica Savjeta stranih investitora Kristina Bukilić poručila je da je nedorečenost zakonske regulative i poreskih propisa vileka barijera u poslovanju.

Na panelu posvećenom primjeni novih poreskih zakona u Crnoj Gori čiji je moderator bila Anastasija Boljević, generalna sekretarka Instituta sertifikovanih računovođa,  učestvovale su i Anita Radulović i Vesna Radunović članice Upravnog odbora ISRCG koje su ukazale na izazove sa kojima se računovodstvena i revizorska praksa susreću prilikom česte promjene poreskih propisa i koliko to povećava troškove rada računovodstveno revizorskih praksi.

Ovogodišnji Simpozijum, okupio je više od 300 učesnika, i bio je prilika da predstavnici računovodstveno-revizorske struke daju odgovore na brojne izazove sa kojima se suočava crnogorska ekonomija.

Izvor (naslovna fotografija):

ISRCG

Ostavite komentar

Komentari (0)