test

Kalezić: Lako se može desiti da Spajić formalno dobije mandat, ali da u nastavku pregovora ne postane premijer

Standard

06/08/2023

22:19

Evidentno je da slučajni predsjednk Jakov Milatović odugovlači konsultacije najviše moguće, prethodne nedjelje smo imali dva radna dana koja nijesu iskorištena za pregovore, kazao je gostujući u dnevniku Gradske RTV Danilo Kalezić.

“Mislim da je intencija da se politički stvara pritisak na Milojka Spajića kako bi u kombinaciju oko sastava Vlade uključio i ostatke DF-a, takođe se lako može desiti da Spajić formalno dobije mandat, ali da u nastavku političkih i suštinskih pregovora o formiranju Vlade on ne postane premijer. Upravo to je scenariji na koji Milatović računa, kaže Kalezić.

Kaže da ono što fugurira u javnosti iz dosadašnjeg djelovanja premijera, u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, je da će zajedno sa aktuelnim predsjednikom Milatovićem učiniti sve da Spajić ne postane premijer ili da Crna Gora ne dobije novu Vladu već, kako navodi, da Crna Gora uđe u jedan period političke nestabilnosti u kojoj bi tehnička Vlada na čelu sa Abazovićem upravljala državom. Takođe navodi da se stvara neformalna koalicija koja dodatno vrši pritisak na Spajića.

“Na relaciji Demokrate – DF se stvara neka vrsta neformalne koalicije, ta koalicija treba dodatno da stvori pritisak na Spajića. Dakle, cilj je da pošto poto u Vladu na ministarskom nivou uđu predstavnici ostataka DF-a, a da Demokrate preuzmu Sektor bezbjednosti i na taj način bi ruske i srpske obavještajne službe kontrolisale apsolutno sve punktove izvršne vlasti u Crnoj Gori”, objašnjava Kalezić.

Komentariše da su Demokrate do sada pokušavale da fingiraju prozapadnu orijentaciju i kao takvi u očima međunarodnih partnera su imali neke kredite na račun te svoje nominalne prozapadne orijentacije, napominjući da je zbog toga vrlo interesantno na koji način će Demokrate sjutra komunicirati sa međunarodnim partnerima i sa javnosti Crne Gore.

Dalje ističe da postoji sastav Valde koji bi međunarodim partnerima bio prihvatljiv, u suprotnom bi pregovori sa EU bili obustavljeni.

“Imamo jedan scenario koji priželjkuju međunarodni partneri, to je tkz. “meka evropska Vlada”, odnosno Vlada koja bi uključivala Evropu sad, Demokrate, partije manjinskih naroda u Crnoj Gori, SD i eventualno SNP, dakle Vlada koja bi bila donekle stabilna i koja bi mogla da ispuni neke reformske procese, bar što se tiče onog formalnog dijela evropskih integracija. Druge opcije koje uključuju DF, direktno ili indirektno, ili neku vrstu vlade na čelu sa Abazovićem, bi međunarodne partnere natjeralo da formalno obustave pregovore za pridruživanje u EU”, naglasio je Kalezić.

Na pitanje da li je strategija opozicije, da očito čeka rasplet, dobra, a čiju smo demonstarciju vidjeli u petak, kada je svega osam odbornika Skupstine Glavnog grada – od njih 24 – prisustvovalo glasanju o smjeni Savjeta RTV Podgorica, Kalezić odgovara da pasivno čekanje u politici nije dobra strategija kao i da se DPS ne snalazi u ulozi opozicione partije.

“Pasivno čekanje u politici ne može biti dobra strategija. Posebno u crnogorskoj politici gdje politički akteri nijesu autonomni. Nije to bilo samo u petak, to se dešava gotovo tri godine, postalo je opšte mjesto da Demokratska partija socijalista ne umije da se snađe u ulozi opozicione partije, ono što je važno da takva poruka i takvo ponašanje dodatno zbunjuje javnost”, naveo je Kalezić.

Izvor (naslovna fotografija):

Kalezić

Ostavite komentar

Komentari (1)

cikotickadjeku,

07 Aug. at 00:20

Spajic je izgleda u nekom stanju dilirijuma, nekom transu ili je drogiran ili ga drogiraju, on nije glup da ne vidi sto mu sprema slucajni i madjup.Uzmi Milojko sve pod svoje, napravi dogovor sa DPS i manjimskim strankama, izaberi najbolje, najucenije i postenije za sebe nije bitno ko je ikoga glasa ako ti moze pomoci da uvedes CG u bolje stane pa si ujedno izigrao sve koje tebi o glavi citavo vrijeme rade (DCG, exDF, URIN) pajca i kristavca pa rascisti maglu sa CG i rasceraj, pozatvaraj ko je po zakonu za Spuz, ni po babu ni po srticevima, ni ujaci i tetke, sve po pravdi Boga velikoga