test

Koprivica: Neophodna reforma Zakona o finansiranju poltičkih subjekata i kampanja, civilni sektor može računati na 44. Vladu

Standard

08/12/2023

10:40

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica kazao je da je nelegalno fnansiranje partija i kampanja prva faza političke korupcije, te da služi za pokrivanje nelegalnih rahoda poput kupovine glasova.



On je, na drugom danu Nacionalne anti-korupcijske konferencije Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), rekao da je neophodno formirati ekspertsku radnu grupu u kojoj bi trebali biti i predstavnici vlasti i opozicije.

”Jedan od preduslova za napredak u EU integracijama je i ubrzana reforma Zakona o finansiranju poltičkih subjekata i kampanja”, dodao je Koprivica.

Civilni sektor, kako je naveo, imaće iskrenog partnera u 44. Vladi kada je u pitanju reforma Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Potpredsjednik Parlamenta Boris Pejović saglasan je da Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja potrebno revidirati.

”Pitanje finansiranja političkih subjekata i kampanja nije samo pitanje izbornog zakonodavsta već i integracionog puta Crne Gore”, rekao je Pejović.

Nedostatak u ovoj oblasti, napominje on, prepoznaje izvještaj Evropse komisije (EK), kao i izvještaji eksperata.

”Aktuelni saziv Parlamenta ima jedinstvenu priliku da pošalje nedvosmislenu poruku i ubrzanju našeg EU puta. Očekujem da ćemo nastaviti pozitivan trend. Skupština može i mora ponovo postati srce političkog sistema”, dodao je.

Izvor (naslovna fotografija):

Đurđica Ćorić

Ostavite komentar

Komentari (0)