test

Milatović nakon sastanka sa Mišelom: Političari da se uozbilje, reakcije Zagreba moramo ozbiljno shvatiti

Standard

02/07/2024

16:04

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da politički akteri moraju da se odgovornije ponašaju, te da reakcije zvaničnog Zagreba u vezi sa usvajanjem Rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu moramo ozbiljno da shvatimo.

Na pitanje da li nedavno usvojena Rezolucija o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu može uticati na to da put Crne Gore ka Europskoj uniji bude usporen, Milatović je odgovorio da je svima jasno zbog čega je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel odložio svoju posjetu Crnoj Gori.

“Ona je trebalo da dođe kao kruna velikog napora Crne Gore koji je u prethodnih više godina Crna Gora uradila i koji je naša administracija uradila kako bismo dobili pozitivan IBAR. Mislim da se moramo u narednom odgovornije ponašati kad su u pitanju državni interesi Crne Gore. Par excellence državni interes u Crnoj Gori je punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i povratak na agendu: Crna Gora u EU do 2028. godine“, rekao je Milatović u odgovoru na pitanja novinara nakon sastanka sa Mišelom u Briselu.

Kako je dodao, i politički akteri moraju da se odgovornije ponašaju.

„Moramo da se uozbiljimo. Naši politički akteri moraju da se uozbilje i moraju da se odgovornije ponašaju. Ne smijemo da relativizujemo poruke koje stižu iz Brisela i istinski moramo da radimo na učlanjenju Crne Gore u EU. I to su vrlo jasne poruke, ukoliko to želimo, a ja u ime građane Crne Gore, smatram da je to ono što građani žele. Veća odgovornost, veća ozbiljnost u narednom periodu je nešto što se očekuje od Crne Gore“, naveo je Milatović.

Poručio je i da u narednom periodu akcent treba staviti na dobrosusjedske odnose i na vladavinu prava.

Upitan da li očekuje da bi Rezolucija o genocidu u Jasenovcu mogla negativno uticati na  odnose Hrvatske i Crne Gore, Milatović je odgovorio da rekacije treba shvatiti ozbiljno.

„Vidjeli ste reakcije zvaničnog Zagreba. Mislim da te reakcije moramo ozbiljno da shvatimo. Dobrosusjedski odnosi su važna karika vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore i s pozicije predsjednika uradiću sve da zadržimo dobrosusjedske odnose koje smo imali u prethodnom periodu sa svim našim susjedima, ali isto tako da istinski intenziviramo put Crne Gore ka Evropskoj uniji, bez ovih izleta kakve smo u prethodnom periodu mogli da vidimo. Pozivam sve političke aktere na odgovornost i ozbiljnost“, naveo je Milatović.

Milatović je rekao da su poruke sastanka sa Mišelom jasne i misli da ih ne smijemo relativizovati i umanjivati.

“Došao sam ovdje da pošaljem jasnu poruku u ime građana Crne Gore, da Crna Gora ne smije da propusti ovu priliku koja nam se ukazala i da moramo sve da uradimo kako bismo u narednom periodu što prije postali punopravna članica Evropske unije zbog boljeg života svih građana u Crnoj Gori. Prenio sam i predsjedniku Mišelu uvjerenje, da su građani u Crnoj Gori oni koji su zainteresovani da Crna Gora što prije postane članica Evropske unije i da nikakvi mali partijski interesi ili partijske trgovine ne smiju tome da stanu na put”, rekao je Milatović.

Kako je istakao, Evropska unija je naš strateški partner i prijatelj.

“Zahvalio sam se gospodinu Mišelu na svemu štu su Evropski savjet sa svih 27 lidera, ali i Evropska komisija u prethodnom periodu uradili, kako bi Crna Gora prethodne sedmice dobila pozitivan IBAR i ovu priliku ne smijemo prokockati. To su zajedničke poruke oko kojih smo se složili predsjednik Mišel i ja”, zaključio je Milatović.

Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot/Youtube

Ostavite komentar

Komentari (1)

Radunovo_katunište

02 Jul. at 17:09

Vi ste silom na sramotu ubacili NSD,SNP, DNP i Demokrate u vladu.Sad žnjite što ste posijali! I mi skupa s’ vama i ako ni luk jeli, ni luk mirisali. Neka vam je srećna replika fašističkog Petrovdanskog sabora u čast blokade EU puta CG!!!