test

Mugoša: Sa ovako “skrojenom” parlamentarnom većinom Crna Gora ne može postati sljedeća članica EU

Standard

24/10/2024

20:33

Evropska agenda nije samo usklađivanje zakonske regulative sa evropskom pravnom tekovinom nego mnogo više od toga a to je iskrena posvećenost svih segmenata društva evropskim standardima i vrijednostima, poručio je predsjednik poslaničkog kluba SD-a u crnogorskom Parlamentu Boris Mugoša, prilikom susreta sa specijalnim izaslanikom Republike Slovenije za Zapadni Balkan Anžejem Frangešom.

Mugoša je istakao da na političkoj sceni nažalost dominiraju teme, inicirane od strane subjekata parlamentarne većine, koje dodatno produbljuju podjele u društvu a koje se najmanje odnose na afirmaciju evropskih standarda u brojnim oblatima.

“Pod floskulom o stabilnosti parlamentarne većine iskazane brojem njenih poslanika u Parlamentu, zamagljuje se činjenica da imamo nefunkcionalnu većinu kojoj su jedini kohezini faktor funkcije po dubini i širini”, naveo je Mugoša.

On je izrazio zahvalnost Sloveniji na iskrenom, partnerskom i prijateljskom odnosu koji ima prema Crnoj Gori na EU integracinom putu.

Osvrćući se na društveno-političku situaciju u Crnoj Gori, Mugoša je istakao da u susret izborima u Budvi i Beranama, a nakon popisa, svjedočimo mijenjanju retorike pojedinih “građanskih” partija iz vlasti što je već viđena strategija političkog djelovanja.

“U mnogim lokalnim samoupravama u kojima su na vlasti oni subjekti koji participiraju u državnoj vlasti imamo haos u političkom i u razvojnom smislu koji se sada pokušava relativizovati nametanjem identitetskih tema”, ukazuje on.

Mugoša je istakao da sa ovako “skrojenom” parlamentarnom većinom Crna Gora ne može postati sljedeća članica EU.

Specijalni izaslanik Frangeš potvrdio je kontinuiranu posvećenost Slovenije afirmaciji politike proširenja i u tom smislu ukazao na nastavak ekspertske i političke podrške evropskim integracijama Crne Gore.

Mugoša i Frangeš su istakli značaj iskrene posvećenosti političkih subjekata evropskim vrijednostima, kako bi država ostala fokusirana na evropsku agendu i dosljedno ispunjavanje uslova za članstvo.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori Bernarda Gradišnik.

Izvor (naslovna fotografija):

SD

Ostavite komentar

Komentari (0)