test

MVP: Od diplomata traženo da budu – profesionalni?!

Standard

29/03/2023

06:57

Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je konzularno-diplomatskim predstavništvima instrukciju kojom je traženo od naših diplomata i ambasadora da budu profesionalni, da rade svoj posao na način kako se to radi u demokratskim zemljama, čije dobre prakse i standarde želimo da usvajamo i bave se poslom za koji ih finansiraju svi naši građani – saopšteno je juče Pobjedi iz ovog resora.



Ranije vlasti, tvrde oni, pravile su nedopustiv politički uticaj na uposlenike u našim diplomatskim predstavništvima.

– U prethodnom periodu postojala je praksa da pojedine ambasade i diplomatski poslenici, finansirani novcem svih naših građana, politički agituju i organizuju glasanje za jednu političku grupaciju, pa čak je to ponašanje smatrano ne samo poželjnim već i normalnim – naveli su za Pobjedu iz MVP.

Pobjeda je juče objavila informaciju da je MVP uputilo u petak, 24. marta, dopis svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore kojim se naše osoblje u ambasadama i konzulatima upozorava, pod ,,prijetnjom sankcija“, da se ,,ne uključuju u političku kampanju“ i ne izlaze u susret eventualnim zahtjevima pripadnika crnogorske dijaspore oko pomoći pri dolasku u Crnu Goru pred drugi krug predsjedničkih izbora 2. aprila.

– Organizovanje dolaska na glasanje, kao i njegovo finansiranje, bez obzira na to o kom kandidatu se radi, ne spada u pružanje konzularne zaštite našim državljanima, niti je čin promocije državnih interesa u inostranstvu – rekli su Pobjedi iz MVP.

Naglašavaju i kako je zadatak svih diplomatsko-konzularnih predstavništava, pa tako i crnogorskih, shodno pravilima diplomatske prakse i konvencija

predstavljanje i zaštita interesa države u inostranstvu, kao i pružanje konzularne zaštite i pomoći građanima.

Riječ je, tvrde oni, o ukazivanju i podsjećanju na pravila diplomatske službe.

A ne „o sprečavanju dolaska dijaspore na glasanje“, kako navode pojedini mediji, jer pružanje takve vrste logistike nije u opisu poslova i nadležnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava. Svako suprotno postupanje bi moglo biti protumačeno kao zloupotreba službenog položaja, državnih resursa i novca građana – zaključili su iz MVP.

Ovaj skandalozni dopis MVP-a, kako smo objavili, nije jednoobrazno sačinjen, već sadržaj dopisa, koji je poslat na dvadesetak adresa, varira u pojedinim rečenicama, valjda u namjeri da se, u slučaju objelodanjivanja komunikacije, nadležna osoba u diplomatsko-konzularnom predstavništvu pozove na odgovornost.

U dopisu resora kojim koordinira odlazeći premijer Dritan Abazović, crnogorske diplomate u ambasadama i konzulatima upozorene su da će biti ,,kažnjivo svako organizovanje i pomaganje dijaspori da dođe da glasa“ na predsjedničkim izborima 2. aprila!

Sličan dopis, kako smo objavili, do sada nije zabilježen u istoriji crnogorske diplomatije od obnavljanja nezavisnosti 2006. godine i očito je motivisan namjerom da se, pred drugi krug predsjedničkih izbora, osujete crnogorski građani koji imaju pravo glasa da se izjasne, što se direktno kosi i sa Ustavom Crne Gore i Zakonom o vanjskim poslovima.

Abazović i partija na čijem je čelu – Ura, u prvom krugu predsjedničkih izbora podržali su lidera Demokrata Aleksu Bečića, a u drugom krugu, što potvrđuje i sadržaj dopisa MVP-a, odlazeći premijer svojski se trudi da predsjedničkom kandidatu Jakovu Milatoviću obezbijedi prednost.

Akt MVP-a u ponedjeljak je na Tviteru komentarisao i bivši slovenački ministar odbrane Roman Jakič.

– Baš je žalosno i sramotno da se Vlada i njeno Ministarstvo vanjskih poslova boje vlastitih građana i građanki, njihovog prava da glasaju na izborima – istakao je Jakič.

Nekadašnji šef crnogorske diplomatije i aktuelni predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava Miodrag Vlahović ocijenio je za Pobjedu da je „ovakva instrukcija, pisana po diktatu onih struktura koje sa strane – iz Srbije – kanališu političke procese u našoj zemlji, nezabilježena u diplomatskoj praksi“.

Perović: Nečuven i antidržavni potez
Nekadašnji ambasador i karijerni diplomata Željko Perović kazao je juče za Antenu M da dopis Ministarstva vanjskih poslova upućen diplomatskim misijama Crne Gore, u kojem se službenici upozoravaju da ne pomažu organizovanje dolaska crnogorske dijaspore uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, je nečuven i antidržavni potez.

– Umjesto da je obrnuto, da iz MVP ohrabruju ljude u diplomatskim predstavništvima da pomognu našim građanima da dođu, bez obzira za koga će se opredijeliti i glasati, oni šalju takvu skandaloznu depešu. Crnogorska diplomatija je zadnjih deset godina podbacila, jer nije bila spremna na ovo što se sprema, a bilo je sve očigledno iz dana u dan – navodi Perović.

Navodi da je juče generalnom konzulu u Njujorku upućena depeša za povratak.

– To je izuzetno iskusan čovjek, koji je već bio tamo, to je veliki crnogorski patriota i znalo se da će on najbolje odgovoriti svom zadatku. U momentu kada ne postavljamo šefove misija, dobio je depešu da se vrati 8. aprila – rekao je Perović.

On je uvjeren da će ljudi iz dijaspore doći na glasanje i da nema toga ko će ih spriječiti.

– Ja sam radio u Njujorku tri mandata. Tamo je ogromna crnogorska dijaspora koja je patriotski nastrojena i nema te zabrane i stege koja će ih spriječiti da dođu i glasaju – zaključio je Perović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

MVP

Ostavite komentar

Komentari (0)