test

Nikoleta Đukanović: Lokalni izbori vode ka vanrednim parlamentarnim

Standard

26/10/2022

18:32

Rezultati lokalnih izbora daće novi zamah političkim partijama iz vladajuće koalicije, pa će vjerovatno doći do raspisivanja parlamentarnih izbora, kazala je profesorica na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović, gostujući u emisiji ''Tema'', na Televiziji E.



“Mislim da će partije iz vladajuće koalicije, osim URE i SNP-a, biti više zainteresovane za raspisivanje parlamentarnih izbora jer će dobiti poseban zamah – ne toliko zbog svog dobrog rezultata koliko zbog lošeg rezultata DPS-a, i da će vjerovatno doći do nekog dogovora oko konačnog raspisivanja parlamentarnih izbora”, kazala je Đukanović.

Sa žaljenjem ističe da je sasvim realno da će Crna Gora parlamentarne izbore dočekati sa nefunkcionalnim Ustavnim sudom i bez izborne reforme, ali da se ipak nada da se to neće desiti.

“Moguće je da će se ipak naći neko kompromisno rješenje, da će možda, uz posredništvo nekih evropskih struktura ili slično, ti ljudi sjesti za sto i dogovoriti izlazak iz velike političke krize”, zaključuje Đukanović.

Kako je navela, izbori u Glavnom gradu, na kojima je zavidan rezultat ostvario pokret “Evropa sad”, mogu da budu dobar reprezent odnosa snaga između političkih aktera na nacionalnom nivou.

“Građani pokret Evropa sad poistovjećuju sa programom Evropa sad – koliko god da on nije samo njihov već i onih partija koje su je donijeli u Parlamentu, pa je to jedna vrsta manipulacije. Nijesam sigurna da su njihova obećanja realna i mislim da će se pokazati još jednom koliko predizborna obećanja svake partije dosad, po pravilu – bez izuzetka, nijesu bila u potpunosti pa čak često ni djelimično ispunjena. Ali, mislim da će Evropa sad, bez obzira na to, nastaviti sa ovom taktikom – ona ima rezultate – i ostvariće samo veći rezultat”, objašnjava Đukanović.

Ona ne očekuje preveliku zainteresovanost SNP-a i GP URA za skore izbore te navodi da je za njihov rezultat na lokalnim izborima zaslužno djelovanje u manjinskoj vladi te politička trgovina sa velikim brojkem aktera. Sa druge strane, iznenađuje je opredijeljenost DPS-a da se izbori što prije raspišu uprkos rezultatima te partije na lokalnim izborima.

“Tačno je da DPS ima dosta novog mladog kadra, ali mislim da su i ta mlada lica zapravo – stara lica. Oni jesu možda mlađi u odnosu na onaj stariji dio DPS-a, ali oni su za crnogorske građane lica starog DPS-a. DPS mora pretrpjeti neku veću reformu ukoliko ima namjeru da se distancira od negativnih stvari za koje ser veže ta partija u posljednje tri godine. Pitanje je da li su oni spremni na to”, navodi ona.

Ističe i da će se pad ove partije nastaviti – ukoliko ne dođe do velikih strukturnih pojava.

Uprkos rezultatima u Budvi i Pljevljima, Đukanović kaže da je Demokratski front u nedjelju ostvario gore rezultate nego ranije te da on više neće rasti.

“DF teško može ostvariti neuporedivo bolji rezultat od ovogodišnjeg – upravo zbog pokreta Evropa sad”, kaže Đukanović.

Izvor: TV E
Izvor (naslovna fotografija):

TV E

Ostavite komentar

Komentari (0)