test

Srazmjerne penzije uvećati do nivoa minimalnih

Standard

13/12/2023

14:49

Socijaldemokrate (SD) će predložiti da se naredne godine poveća iznos materijalnog obezbjeđenja porodice i da korisnici takozvanih srazmjernih penzija ne mogu imati penziju nižu od minimalne, koja će od januara iznositi 450 eura, saopštio je njihov potpredsjednik Boris Mugoša.

Srazmjerne penzije primaju ljudi koji su dio penzijskog staža ostvarili u nekoj od eks YU država. Samom činjenicom da im je staž podijeljen u dvije države, primaju manje penzije nego što bi primali da im se ukupan penzijski staž računa u jednoj.

Mugoša je rekao da će predložiti da iznos penzija korisnika takozvanih srazmjernih penzija ne bude niži od minimalne.


”Takav prijedlog zagovaram duže i očekujem da će biti prihvaćen i realizovan u narednoj godini ”, kazao je Mugoša.

I penzioner Slobodan Radunović traži od poslanika da amandmanski djeluju na prijedlog o izmjeni Zakona o PIO, kako bi crnogorski državljani korisnici srazmjerne penzije čija su ukupna primanja ispod nivoa najniže penzije u Crnoj Gori, imali pravo na usklađivanje ukupne srazmjerne penzije do nominalnog iznosa najniže penzije u Crnoj Gori.

U inicijativi koju je Radunović uputio poslaničkim klubovima se navodi da je Vlada na sjednici održanoj u ponedjeljak usvojila prijedlog izmjena Zakona o PIO u koji nije uvrstila rješenje problema srazmjernih penzionera.

”Time se produžava diskriminatorski odnos prema ovoj grupaciji socijalno ugroženih penzionera koji žive od primanja ispod svakog minimuma”, kazao je Radunović, koji u obrazloženju navodi da se crnogorski državljani koji su ostvarili penziju radeći u više republika nekadašnje Jugoslavije, sada vode kao srazmjerni penzioneri koji primaju penziju shodno ugovorima sa drugim državama.

”Postojećim zakonskim rješenjem ovim penzionerima nije omogućeno usklađivanje sa nominalnim nivoom najniže penzije u Crnoj Gori ni u slučaju kada je njihova ukupna srazmjerna penzija ispod tog nivoa”, objasnio je Radunović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)