test

Živković: Nema kalkulacije, idemo na izbore, DPS je počeo da vraća povjerenje biračke javnost

Standard

20/06/2024

21:27

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da njegov prethodnik i bivši predsjednik države Milo Đukanović ne treba da strahuje od krivičnog gonjenja i poziva Tužilaštvo da, ako ima bilo što inkriminišuće protiv njega, pokrene istragu, te da ako nema elemenata krivičnog djela da se na to pitanje konačno stavi tačka.

Gospodin Đukanović nema od čega da zebe. Ja ne vjerujem da tamo ima bilo što inkriminišuće zato što sam slušao njegov intervju u kom je rekao da se 30 godina bavio politikom i ozbiljnim poslovima u državi i od prvog dana kada je počeo da obavlja dana taj posao do posljednjeg dana u politici je strogo vodio računa da će doći dan kada će neko preispitivati odgovornost za ono što je uradio u prethodnom vremenskom periodu – rekao je Živković u emisiji “Načisto” na TV Vijesti.

Povezani Članci

On je podsjetio na riječi Đukanovićevih oponenata i regionalnih centara, ističući da im je osnovna teza prethodnih decenija bila da ga treba uhapsiti.

“Prva teza je bila da će Milo Đukanović nakon izbornog poraza izvesti tenkove da brani izbornu volju građana. Šta je od toga ostalo? Mirna predaja i tranzicija vlasti. Druga teza je bila da će Milo Đukanović avionom da pobjegne za Dubai. Da budemo konkretni i jasni – ako ima nešto inkriminišuće po pitanju Đukanovića u Tužilaštvu neka se otvori istraga. Nema potrebe da to mistifikujemo. Ako postoji potreba da se preispita ima li odgovornosti Đukanovića u određenim slučajevima – neka se to preispita, ako ima elemenata za optužnicu – neka se optužnica podigne. Ako nema elemenata krivične odgovornosti, onda dajte da na to stavimo tačku i sa tim završimo. I predstavnici Demokratskog fronta i centara u Beogradu i oni koji su danas na političkom terenu Crne Gore govorili su da se Đukanović mora uhapsiti pošto-poto. Ako neko misli da se na takav način obračunava, ne samo sa Đukanovićem, nego bilo kojim članom DPS-a, to tako neće ići – poručio je Živković.

Živković je ponovio da DPS glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića smatra selektivnim “Skaj tužiocem”, napominjući da za njega ne postoje krivična djela nakon 30. avgusta 2020. godine.

Istakao je i da su bivši ministri Petar Ivanović i Branimir Gvozdenović uspješno radili svoj posao.

“Ja se nikada nikoga nisam odrekao”, rekao je Živković.

On je naglasio i da ne vjeruje aktuelnim institucijama.

“Posebno ne vjerujem selektivnom tužilaštvu, koje na današnji dan na ovaj način kako postupa, pokušava da se obračunava sa prethodim sistemom, sa svim onim što je bilo prije 30. avgusta 2020. godine, a ne smatra da ima bilo kakvog krivičnog djela nakon 30. avgusta 2020. godine”, rekao je Živković.

Pita šta je sa Rudnikom uglja, fiktivnim milionskim ugovorima oko prodaje tog istog rudnika po povoljnim cijenama Elektroprivredi Srbije, šta je sa EPCG i državnom pomoći kupovine Željezare, kupovinom trajekta 30.avgust, nezakonitim smjenama Vesne Bratić, kupovinom akcija u Luci Bar, nabavkom kalašnjikova sa izborni dan 2020.godine…

Reakcija za uhapšenog bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića i bezbjednjaka Petra Lazovića je, tvrdi Živković, došla nakon što Novović nije reagovao ni na jedno od krivičnih djela nakon avgusta 2020.

Živković je podsjetio na izjavu Novovića koji je kazao da je slučaj šverca cigareta u SDT stigao prije godinu dana, te da do hapšenja ne bi došlo da podaci nijesu izašli na portalu Libertas, te najave da će biti novih hapšenja u ovom predmetu.

“Informacije u SDT-u se odlivaju na sve strane. Tamo je opšta pomama zbog poslednjeg slučaja koji se dogoodio vezano za otkrivanje šverca cigareta i  GST i drugi specijalni tužioci koji se bave ovim slučajem su u ozbiljnom problemu zbog onog što postoji u tom materijalu, kako će nastaviti da se njime bave i da li će neko dalje biti procesuiran”, naveo je Živković.

Kada SDT kaže da ne najavljuje hapšenja, a onda ubrzo saopšti da će u ovom slučaju biti još hapšenja, Živković ističe da je to poruka onima koji su učestvovali u nelegalnim aktivnostima da odu iz Crne Gore i ne budu privedeni pravdi.

U Crnoj Gori na jednoj strani imamo državotvorne partije, među kojima je najjača DPS i na drugoj partije nacionalizma i populizma.

“Mi smo danas, realno, manjina u Crnoj Gori”, navodi Živković.

Otkriva i šta je osnovni problem danas onih koji se nalaze na vlasti.

“Prva rečenica koju izgovore-Mi nećemo sa DPS-om. Pa zašto nećete sa DPS-om? Šta je to problem sa DPS-om? Sjutra bismo imali koalicioni kapacitet kada bi se odrekli naših vrijednosti i stranačkih principa. Sjutra bismo sjeli sa Mandićem i Kneževićem kada bismo se odrekli nezavisne Crne Gore, NATO-a, vrijednosti građanskog društva, sjutra bi DPS pošao na pozicije vlasti. Kada bi se ponašali na način kao što se ponašaju današnji politički subjekti, da je preče biti vlast ili u foteljama, mi smo mogli da zadržimo Abazovića za premijera, imali smo manjisnku podršku, mogli smo da se raširimo po dubini i širini, da dobijemo neko direktorsko mjesto i kažemo da je nama najvažnije da budemo vlast, a to što neko ruši temeljne principe i Crnu Goru, nama nije bitno….To vam dovoljno govori o našim principima”, kazao je Živković.

Živković je najavio Kongres stranke za nekoliko mjeseci na kom će biti usvojena nova programska načela.

” Imaćemo dijametralno različit programski pristup. U moru blijedog nastupa političkih subjekata, daćemo konkretnu političku ponudu na Kongresu sa jasnim smjernicama djelovanja” rekao je Živković .

Ponudiće novi ekonomski program koji je, kako kaže, spreman.

“To će biti kvalitativno drugačija ponuda koju ćemo direktno dati građanima na uvid i tako vratiti povjerenje ” poručio je Živković.

Na pitanje da li bi DPS sarađivao sa Pokretom Evropa sad, Živković je istakao da je to moguće sa političkim subjektima koji dođu na njihovu političku platformu.

” Ovakav kakav je sad PES nije na našoj političkoj platformi “, poručio je Živković.

DPS, kako je naglasio, neće odstupiti od antifašistikog nasljeđa, EU integracija i članstva u NATO.

“Nema kalkulacije, idemo na izbore. DPS je počeo da vraća povjerenje biračke javnost. iMi mislimo da treba potpuno reformisati bezbjednosni sektor, krenuvši od ANB-a. Treba uraditi sve da se do kraja utvrdi kako da se do kraja postave zdrave osnovne obrazovnog sistema. Da se zapitamo zašto imamo danas ovakav zdravstveni sistem. Vjerujem da ćemo povratiti povjerenje koje smo izgubili u prethodnom periodu”, kazao je Živković.

Kazao je da će građanima ponuditi novi ekonomski program koji je spreman.

“Da se iz zaduženja može može živjeti bolje a raditi manje”, poručio je Živković.

Izvor (naslovna fotografija):

Adria TV

Ostavite komentar

Komentari (0)