test

Predsjedništvo DPS-a: SD treba da bude u vladi; SNP: Ove sedmice sjednica Glavnog odbora

Standard

14/04/2022

07:33

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista sinoć je raspravljalo o formiranju manjinske vlade, piše Pobjeda.



O rezultatima i sadržaju sastanka nije izdato saopštenje već je najavljeno za danas.

Više izvora Pobjede iz vrha DPS-a saopštili su da je najjača partija u državi na stanovištu da, osim Socijaldemokratske partije i Socijaldemokrate Damira Šehovića treba da budu zastupljene u vladi.

– Ipak, o tom pitanju nije donešena bilo kakva odluka – rekli su izvori navodeći da bi konačna odluka trebalo da bude poznata u narednih par dana.

Izvori Pobjede iz vrha DPS-a saopštili su, imajući u vidu pozicije SNP-a i potrebu da nova vlast bude posvećena evropskom putu, da bi kompromis mogao biti da SD-u pripadne čelna funkcija parlamenta.

Na taj način bi se spriječilo ponavljanje loše prošlosti: da prvi čovjek parlamenta bude eksponent politike koja ne priznaje genocid u Srebrenici ili se protivi članstvu u NATO.

– Procjena je da SNP ima prejak uticaj u vladi i kontroliše parlament – kaže izvor Pobjede.

Osim toga, izbacivanjem SD-a iz kombinacije bila bi nemoguća misija dostići podršku 49 poslanika, neophodnih za izmjene izbornog zakonodavstva, izbor sudija Vrhovnog suda i članova Sudskog savjeta…

SNP IMA NOVE MOMENTE ZA SDP

Članica Predsjedništva SNP-a Slađana Kaluđerović sinoć je poručila da je za ovu partiju i dalje sporno učešće SDP-a u novoj vlasti jer su se, kako je rekla, pojavili novi momenti u pregovorima o manjinskoj vladi.

Stoga će, kako je rekla za „Adriju“, ove sedmice biti održana sjednica Glavnog odbora SNP-a i konačno odlučiti o učešću te partije u vladi.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)