test

Zirojević: Imamo okvirni konsenzus za više rješenja iz Zakona o finansiranju političkih subjekata

Standard

19/10/2024

09:42

U prethodna dva dana uspjeli smo da koncipiramo značajan broj rješenja iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koja okvirno imaju konsenzus svih članova radne grupe, kazao je u razgovoru za Pobjedu poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević i član skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

To parlamentarno tijelo, kojim zajednički predsjedavaju Vasilije Čarapić (PES) i Nikola Rakočević (DPS) formirano je sredinom januara sa puno optimizma da će do kraja godine ponuditi prijedloge više zakona koji se odnose na ovu tematiku.

Članovi Odbora zasijedali su četiri puta. Posljednji put to je bilo 2. aprila, od kada je izborna reforma u najvišem zakonodavnom domu „na čekanju“.

Poslanik Nikola Zirojević smatra da je tako duga pauza u radu posljedica nekoliko faktora.

,,Jedan od razloga što rad Odbora i te kako kasni svakako su bile predizborne aktivnosti svih partija. Imali smo vanredne lokalne izbore u glavnom gradu, lokalne izbore u još tri opštine, a slijede i u još dvije. No, kada smo završili Podgoricu, mislim da ćemo sada biti bolje fokusirani na rad. S druge strane, jedan od razloga je i nedostatak političke volje parlamentarne većine da se ovaj dio posla odradi”, navodi sagovornik Pobjede.

Iako nije bilo formalnih sastanaka Odbora, Zirojević smatra ohrabrujućim to što su u međuvrmenu, ipak, počeli aktivno da rade na zakonu koji se odnosi na finansiranje političkih partija.

,,Tu imamo pomoć kancelarije Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) u Crnoj Gori, te organizacija i eksperata sa kojima oni sarađuju, a bave se izbornim zakonodavstvom. Članovi odbora, predstavnici svih partija, bili su protekla dva dana na njihovom seminaru, gdje smo radili na rješenjima koja se tiču Zakona o finansiranju političkih subjekata, jer je on prvi koji bi trebalo da završimo. Iako sve opet zavisi od političke volje, nadam se da ćemo u najkraćem roku završiti rad makar na ovom zakonu, a da ćemo onda početi da se bavimo i drugim”, dodao je on.

Kada se formirao Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, Zirojević je bio jedan od poslanika koji je smatrao da jedna godina rada tog tijela nije dovoljna za izmjene važnih zakonskih akata. Njegova procjena se ispostavila kao tačna.

,,Kao što sam i rekao na početku, kada smo formirali Odbor, pred nama je veliki posao i bilo je nerealno očekivati da završimo sve obaveze do kraja ove godine. Kopredsjedavajući Vasilije Čarapić je rekao da će to biti završeno do 31. jula, a mi smo bukvalno 17. okobra počeli rad. Mislim da to dovoljno govori”, pojašnjava poslanik SD-a.

Iako su tek sada na red došle tako važne teme, Zirojević takođe smatra da se ne smije žuriti sa donošenjem konačnih odluka.

,,Mislim da je mnogo bitnije da dobijemo kvalitetna rješenja, da budemo u potpunosti posvećeni radu Odbora i reformi izbornog zakonodavstva. Čak iako se pokaže da taj proces traje malo duže, ne mislim da je to neka šteta. Naravno, pod uslovom da dobijemo kvalitetna rješenja kojima svi možemo biti zadovoljni i koja će dobiti, iskreno se nadam, podršku svakog od 81 poslanika u parlamentu”, ističe sagovornik Pobjede.

Na pitanje da li se već nazire dogovor predstavnika parlamentarnih stranaka o određenim rješenjima koja će biti dio zakona, Zirojević nam je potvrdno odgovorio.

,,Prethodna dva dana već smo uspjeli da koncipiramo znatan broj rješenja iz oblasti ovog zakona, koja okvirno imaju konsenzus članova radne grupe. Tu smo dosta lijepo funkcionisali i nije bilo mnogo oprečnih stavova – više razlike u pristupu – ali je sve balansirano na lijep način. Čini mi se da smo tokom protekla dva dana radionice sa predstavnicima kancelarije NDI u Crnoj Gori, radili produktivno i da će nam to mnogo značiti za ubuduće. Zato smo i uspjeli da načelno dogovorimo dosta segmenata zakona koje treba promijeniti”, smatra on.

Kada je riječ o konkretnim rješenjima koja će se naći u budućem tekstu akta, sagovornik Pobjede navodi da je riječ o onim odrednicama koje su se već čule kroz preporuke ODHIR-a i drugih nevladinih organizacija.

,,Tu se radi i o izbornim kampanjama, i o finansiranju. Vrlo smo blizu toga da se uvede posebno finansiranje za omladinske djelove političkih partija. Dotakli smo se i finansiranja kampanje za predsjedničke izbore sa određenim nedostacima koji su primijećeni, zatim tekućih finansija političkih partija – kako se i na koji način njima raspolaže, kao i donacija tokom kampanja i van njih… To je širok spektar članova zakona koji su, svaki za sebe, veoma važni”, precizira on.

Iako nijesu pominjani primjeri sa nedavnih lokalnih izbora, poput učešća predsjednika države Jakova Milatovića i prijave koju je protiv njega podigla Agencija za sprečavanje korupcije zbog zloupotrebe položaja, Zirojević smatra da će se tokom daljih radnih sesija vjerovatno dotaći i takvih situacija.

,,Nijesmo se do sada bavili pojedinačnim primjerima, ali imamo još posla, pa je moguće da će biti riječi i o tom segmentu, jer su nam preostale neke zabrane koje zakon definiše”, zaključuje on u razgovoru za Pobjedu.

Izvor (naslovna fotografija):

Nikola Zirojević, Evropski savez

Ostavite komentar

Komentari (0)