test

Papović: Da li priznajete genocid u Srebrenici, Bratić: Neću vas udostojiti odgovora

Standard

29/03/2021

10:17

Na dnevnom redu nastavka Prve - posebne sjednice Prvog redovnog zasijedanja u 2021. godini su poslanička pitanja.

12.27

Poslanica DPS Jovanka Laličić pitala je Bratić šta su konkretno preduzeli u slučajevima zloupotrebe djece u vjerske – političke svrhe u školama u Tivtu i Pljevljima.

”Zanemareno je da su tu djeca različitih konfesija i nacionalnosti, pa i ona čiji su roditelji ateisti”, rekla je poslanica Laličić. Podsjetila je i na slučaj učiteljice u Baru i kazala da je svima zajedničko da se događaju u sredinama u kojima je vladala multikonfesionalnost i sklad.

Ministarka Vesna Bratić kazala je da se neće baviti SPC, molebanima i kletvama, već konkretnim pitanjem šta je preduzeto.

”MPNKS je upoznato sa činjenicama da je u nekim školama došlo do radnji koje se mogu protumačiti kao potencijalne zloupotrebe djece u vjerske svrhe. Ministarstvo je odmah nakon saznanja kontaktiralo direktore ustanova i tražilo izjašnjenje o događajima. Direktor osnovne škole u Pljevljima kazao je da je istina da su dijeljeni pokloni, ali uz saglasnost roditelja. Nakon prikupljenih informacija resorno ministarstvo je zabranilo svaki vid zloupotrebe djece u bilo koje svrhe, a poseban akcenat je stavljen na dijeljenje poklona. Ukoliko bude treće lice tražilo bilo kakav kontakt sa djecom u školi, Ministarstvo mora biti obaviješteno o tome”, rekla je Bratić u odgovoru.

Laličić ističe da nije zadovoljna odgovorom i reakcijom Ministarstva, jer je Bratić pokušala to da kvalifikuje kao pokušaj. ”Ništa čudno i neočekivano”, dodala je Laličić.

”Uputili ste dopis kojim ste zabranili svaki vid zloupotrebe djece, a valjda znate da je prekršen Zakon o obrazovanju”, kazala je ona.

Laličić je kao dopunsko pitanje Bratić pitala kako je dobila državljanstvo i posao profesora na Univerzitetu u sprženoj zemlji.

12.22

Poslanik DPS-a Abaz Dizdarević pitao je šta Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta preduzima u nastavku podrške i afirmacije kreativnih industrija kao generatora ekonomskog razvoja u oblasti kulture, te da li Vlada Crne Gore planira nastaviti realizaciju programa “Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija” koji je realizovan u periodu 2017 – 2020.

Takođe, pitao je za stav o Udruženju likovnih umjetnika i kakve uslove će omogućiti Ministarstvo kulture, ali je ministarka Bratić kazala da će na to odgovoriti pisanim putem.

U vezi sa prvim pitanjem Bratić je kazala da će Ministarstvo i u narednom periodu podržavati realizaciju projekta ”Kreativna Crna Gora”.

”Nešto što je uspješno ćemo nastaviti da podržavamo”, dodala je ona.

Dizdarević je kazao da je djelimično zadovoljan, ali da ostaje nejasno kako će se ozbiljno pristupiti tome jer je rukovodni kadar iz tog sektora smijenjen i više ne postoji takav sekretarijat, koji se bavio tim stvarima.

11.58

Poslanik DPS-a Dragutin Papović pitao je ko je, zašto i na osnovu čega obustavio finansiranje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, u periodu od 24. decembra 2020. do 17. marta 2021. dodine.

”Na Odboru smo od predstavnika Ministarstva finansija dobili odgovor da su oni uredno vama prosljeđivali sredstva, pa smo došli do zaključka da je vaše Ministarstvo odgodilo isplatu sredstava”, rekao je Papović. On je direktno pitao ko je obustavio redovno finansiranje FCJK.

Bratić kaže da nije tačno da je ”obustavljeno” finansiranje.

”Niko nije obustavio finansiranje. Organi FCJK nisu dostavili finansijski plan za 2021. godinu i finansijski izvještaj za 2020. iako je to obaveza. Ministarstvo će angažovati nezavisnog revizora da utvrdi na koji način se raspolagalo sredstvima”, kazala je Bratić.

Poslanik Papović je kazao da je demagogija i populizam koji odlikuje ovu Vladu njen odgovor da drugim problemom pravda prvi problem.

”Kolega Nikolić je pitao ministra pravde jedno pitanje koje ću i ja pitati Vas jer vezano i za kulturu, da li Vi mislite da se u Srebrenici dogodio genocid?”, pitao je Papović.

Bratić je rekla da poslanika Papovića neće udostojiti odgovora jer se dopunsko pitanje ne odnosi na finansiranje FCJK.

11.39

Poslanica DPS Suzana Pribilović pitala je da li su utvrđeni pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistemaziciji Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i uprave za sport i mlade.

”Koliko lica i na kojim radnim mjestima je zaposleno u ministarstvu i Upravi za sport i mlade? Koliko lica i na kojim radnim mjestima je zaposleno u ministarstvu i Upravi za sport i mlade, u periodu od 07.12.2020. do 20-03-2021”, pitala je ona.

Ona je kazala da nema Pravilnika već četiri mjeseca. ”S obzirom da se on donosi na Vaš predlog, toliko o Vašoj odgovornosti. A veoma ste efikasni kada treba nezakonito razriješiti rukovodni kadar”, rekla je Pribilović.

Pribilović je tražila ugovor zaključen između Ministarstva i eksperta Dragana Koprivice.

Ministarka Bratić kazala je da oni gase vatre koje je upalio prethodni režim.

”Sve vrijeme podižete tenzije, skrećući pažnju građana sa ekonomskih pitanja. Pravilnici o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji MPNKS dostavljeni su na usvajanje, a zaposleno je 196 lica”, rekla je ona.

U ovom Ministarstvu zaključeno je 12 ugovora za ekspertske usluge. Iznos ugovorene naknadne je 1000 eura.

Pribilović je kazala ministarki da ”ovo nije bina za stand up komičare, ovo je Parlament”.

”Niste naučili kako funkcioniše državna uprava, kao ni jedno ministarstvo. Morate pročitati Zakon o javnoj upravi i Zakon o državnim namještenicima. Ali, za vas ne postoje zakoni”, rekla je Pribilović.

Generalne direktore ne mogu zamijeniti ugovorci, kako je to kazala Bratić. ”Njih imenuje Vlada , a ne Vi odlukom kao što činite sa ugovorcima”, dodala je Pribilović.

11.37

Poslanica Vuković postavila je dopunsko pitanje.

”Znamo kako je izvršena finansijska transakcija u januaru i februaru, kraj je marta, da li ćemo morati svaki put da organizujemo Odbor da bi podsjećali Ministarstvo da uplati ratu FCJK?”, pitala je Vuković.

Ministarka Bratić je rekla da mjesec mart još uvijek traje i da se rata isplaćuje krajem tekućeg ili početkom narednog mjeseca, te da će biti redovno isplaćivanje.

11.16

Poslanica DPS Aleksandra Vuković kazala je da nije umjesno da se obraća poslanicima na ovakav način. ”Nije umjesno da kao intelektualna i profesorica hvatate tuđe greške, jer bih onda ja mogla da kažem da u ovom odogovru koji ste poslali ne treba da piše ”prepun” već pun, nema punije od punog”, kazala je Vuković.

Pitala je kakav je stav Bratić prema onome što radi FCJK i koliki je njegov doprinos.

Ministarka Bratić je kazala da joj Aleksandra Vuković simpatična, ali da se u odgovorima vodi činjenicama.

”MPNKS ima afirmativan stav prema razvijanju crnogorskog jezika i kulture, ali kada sagledamo neke primjere izdavaštva FCJK moramo se zapitati u kojoj mjeri su oni korisni. Pomenuću neke, zbirka kolumni Mirolada Nikčevića, ne znamo kako može biti korisno u učvršćivanju crnogorskog identiteta jer su kolumne prepune šovinizma, jedna od njih se odnosi na Mitropolita Amfilohija”, kazala je Bratić.

Ona je dodala da sudbina crnogorskog jezika ne može biti ugrožena jer postoji Filološki fakultet u Nikšiću gdje se izučava taj jezik.

Poslanica Vuković je kazala da je u odgovoru Bratić ”strašan” stav o akdemiku Vukiću Puleviću i da jedino može biti sporno to što se on izjašnjava kao Crnogorac.

”Pokušali ste da izbjegnete ono što ste u odgovoru kazali o albanskom leksikonu. FCJK mora da opstane jer afirmiše građanski karakter Crne Gore”, rekla je Vuković.

Vuković je još kazala da FCJK vrlo dobro radi svoj posao, a da Bratić ciljano izdvaja ličnosti koje šire kulturu.

”Svetosavlje je ideologija koja nema nikakve veze sa Svetim Savom”, rekla je Vuković.

11.08

Poslanica GP URA Suada Zoronjić pitala je da li se prosvjetni radnici mogu nadati finansijskoj podršci. Ona je kazala da pisanim odgovorom nije zadovoljna, dok se ne uputi konkretan zahtjev za rješavanje ovog problema.

Bratić je kazala da su oni zatekli državu koja se nalazila pred bankrotom i da su zbog privremenog finansiranja imali ograničen budžet u ministarstvu.

10.43

Poslanik SD Damir Šehović pitao je da li MPNKS planira da ugasi Fakultet za crnogorski jezik, iz razloga što je, kako kaže, Vlada prekršila Zakon o budžetu neredovnim finansiranjem FCJK.

”Ministarstvo je podnijelo prijavu protiv dekana toga Fakulteta, iako se ništa u toj prijavi ne odnosi na njega”, dodao je Šehović. On traži da se odagnaju sumnje da će biti političkog obračuna sa ovom ustanovom.

”Obračun sa FCJK bi bio obračun sa zdravim razumom, sa crnogorskim identitetom, obračun sa većinskom građanskom Crnom Gorom”, kazao je on.

Ministarka Vesna Bratić kazala je Šehoviću da je njegova priča ”bapska” i kazala mu da neće ”gasiti fakultet jer ga nisu palili”.

”Nije u nadležnosti Ministarstva da ukida Fakultet, taj akt može donijeti samo Vlada. FCJK nije diskriminisan, već je privilegovan. Dobro se finansira u odnosu na druge fakultete, sve obaveze su uredno izmirene”, rekla je Bratić. Dodala je da će to raditi i u budućnosti.

”Ja volim Crnu Goru i priznajem je, jer su se za nju borili moji preci”, kazala je ona ljutito.

Proceduralno se javila Draginja Vuksanović Stanković koja je indirektno pomenuta jer je ministarka Bratić kazala da je poslanica SDP ”pričala gluposti”.

”Te gluposti da ste Vi žena četnik nisam rekla ja, nego Vi”, rekla je Vuksanović Stanković.

Za komentar se javio i poslanik Šehović koji je ministarki Bratić kazao da nije tačno da su sve obaveze ispunjene, jer nije uplaćena martovska rata. ”Nije tačno da se blagonaklono odnosite prema FCJK jer ste prekršili zakon i niste redovno izmirivali obaveze”, rekao je on.

On je objasnio da će ostati upamćen kao ministar koji je izdejstvovao povećanje zarada prosvjetnim radnicima, što je osnovao Fond za talente, uveo besplatne osnovne i master studije, otvorio nekoliko vrtića … ”A Vi ćete ostati upamćeni po tome da ste rekli da ste žena četnik i da se nad Crnogorcima vrši etnički inženjering, zato Vas molim da vodite računa o tome na koji način se obraćate u ovom Parlamentu”, rekao je Šehović.

10.41

Poslanik Demokrata Momo Koprivica pitao je ministarku Bratić da li je u slučaju sklapanja Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za pružanje usluge smještaja studenata u Nikšiću 2016. godine ispoštovana zakonska procedura i da li su registrovali manjkavosti u tom postupku u odnosu na koje treba reagovati pravnim putem.

Bratić je kazala da je neto cijena smještaja po učeniku 116 eura, pri čemu se Ministarstvo prosvjete obavezalo da plati punu cijenu smještaja.

”Pokrenuli smo postupak utvrđivanja da li je ugovor sklopljen po zakonu”, rekla je Bratić.

10.26

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković pitala je ministarku da li je namjera da se izmjenom zakona utiče na status Fakulteta za crnogorski jezik na Cetinju.

”Na crnogorski jezik je bilo previše nasrtaja, da bi to bila slučajnost”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona ističe da je borba za FCJK borba za identitet. ”Nećemo dozvoliti da se preko naših leđa zadovoljavaju tuđe velikodržavne aspiracije”, dodala je.

Ministarka Bratić je u svom odgovoru navela da ne negira crnogorski jezik.

”Shodno Zakonu o visokom obrazovanju status FCJK nije u nadležnosti Ministarstva, već osnivača, a to je Vlada, koja jedina može donijeti akt o ukidanju ovog fakulteta”, kazala je ona.

Dodala je da će obaveze prema FCJK biti redovno izmirivane.

”Novi Zakon o obrazovanju je trenutno u proceduri i ne odnosi se na promjene bilo koje ustanove, već poboljšanja toga zakona. Studenti FCJK ne treba da imaju bojazan”, kazala je ona.

Poslanica Vuksanović Stanković u komentaru je kazala da Bratić teško može izbjeći odgovornost time što navodi da nije nadležnost Ministarstva. ”Htjeli ste na kašičicu da finansirate FCJK”.

”Pitam Vas da li kao ministarka priznajate crnogorsku državu, crnogorski jezik i crnogorsku naciju?”, pitala je Vuksanović Stanković.

Ministarka Bratić nije željela da odgovori, već je kazala da to ne smatra dopunskim pitanjima.

”Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta mora da odgovori, da li priznaje crnogorski jezik”, dodala je Vuksanović Stanković.

10.18

Na poslanička pitanja danas odgovara ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Poslanik DF Dejan Đurović pitao je ministarku Bratić dokle se stiglo sa izmjenom nastavnog plana i programa za osnovno i srednje obrazovanje kojim bi se vratili u obaveznu literaturu pisci koji su bili uklonjeni: Desanka Maksimović, Meša Selimović, Aleksa Šantić i na kraju Petar II Petrović Njegoš.

Bratić je kazala da to zaista jeste problem.

”Da, namjeravamo, mijenjaćemo. Razlozi iz kojih su uklonjeni su više nego jasni”, odgovorila je Bratić.

Ona objašnjava da se u petom razredu čita Desanka Maksimović i pjesme ”Strepnja” i ”Pjesma mojoj baci”. Takođe, da se čita ”Derviš i smrt” Meše Selimovića. Bratić je navela još neke od kanona Njegoša koji se izučavaju u srednjoj školi, kao i pjesme Alekse Šantića.

”Planiramo da u narednom periodu izvršimo reviziju više predmetnih programa, a između ostalog i programa za crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost”, rekla je ona.

Ostavite komentar

Komentari (0)