Izvor: N1

Horor u Izjumu – više od 440 tijela u masovnoj grobnici, neki s omčom oko vrata

Ukrajinske vlasti pronašle su najmanje 440 grobova u oslobođenom gradu Izjumu. Većinom su to novi grobovi, a u njima su uglavnom sahranjeni civili. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da svijet treba da vidi šta se zaista događa i kakve su posljedice ruske okupacije.
Horor u Izjumu – više od 440 tijela u masovnoj grobnici, neki s omčom oko vrata

Foto: REUTERS/Gleb Garanich

Otkako je prije nedjelju dana Ukrajina oslobodila četiri grada na istoku zemlje od ruskih okupatora, dobre vijesti pretvaraju se u horor. Ukrajinske snage otkrile su masovnu grobnicu kod Izjuma, a prema informacijama lokalnih medija – procjenjuje se da je u njoj više od 440 tijela. Mučeni su, poneki s vezanim rukama i nogama, neki s omčom oko vrata.

„Do mene je cijela jedna mlada porodica. Otac 1988., majka 1991. i njihova kći 2016. godište s bakom i djedom. Imamo svjedočanstva mještana koji govore da su svi su poginuli kao rezultat vazdušnog napada, a koji su izveli vazduhoplovi vojske Ruske Federacije“, kaže ukrajinski pravobranilac Dmitro Lubinec.

Ukrajina strahuje da ovo nije jedina , a ni najveća masovna grobnica ostala nakon ruskih zločina i okupacije ukrajinske teritorije.

„Oko 50 ljudi, civila, pronađeno je ove nedjelje na području Harkovske regije. To ne uključuje masovne grobnice iz kojih bi tek trebalo da izvučemo tijela“, ističe Igor Klimenko, šef nacionalne policije Ukrajine.

Policija, vojska, stručni timovi za ekshumaciju, pirotehničari kao i lokalno stanovništvo aktivno tragaju za lokacijama gdje bi mogli da otkriju sve one koji se trenutno vode kao – nestali.

„Mnogo je lokacija poput ove u okrugu Izjumu gdje su se vodile borbe. Ta tijela još nismo pronašli. Na mjestima gdje su bile snažne borbe tražili smo juče i prekjuče. Kiša je prepreka, ne možemo doći do nekih lokacija. Takođe nemamo dovoljno pirotehničara, oni su zauzeti razminiranjem teritorija kako bi ljudi mogli da se kreću“, kaže Oleg Kotenko, tragač za nestalima.

Sjedinjenje dražave ponovo šalju jasnu poruku da od Ukrajine ne odustaju. Predsjednik Bajden najavio je novih 600 miliona dolara vrijedan paket finansijske pomoći namjenjen humanitarnoj i vojnoj dostavi. Nensi Pelosi iz Berlina je najavila da će institucije kad tad osuditi ruske zločine u Ukrajini.

„Prvo, rat se mora dobiti i kao drugo, Rusija se mora smatrati odgovornom. Odgovornom za zločine koje čine nad malom djecom, koristeći silovanje kao ratno oružje, glad kao ratno oruđe i ostalo. Ali moraju biti pozvani i bilo je ohrabrujuće čuti kako Ukrajina dokumentuje zločine protiv čovječnosti koji se tamo sada događaju“, kaže Pelosi.

Vladimir Putin boravi u Uzbekistanu na regionalnom saumitu. Tamo se sastao i s indijskim premijerom Modijem koji je pokušao da ga upozori da nije vrijeme za rat jer vlada glad i kriza enegentima, a prema pisanju uzbekistanskih mediija – Putin mu je odgovorio da Ukrajina ne želi da odustane, a ne on – smatrajući kako je dio Ukrajine ruski.

Ukrajina i dalje nastavlja da vraća okupiranu teritoriju pa se tako ukrajinska vojska probija sve dublje u okupiranu regiju Luganska gdje su danas, javlja Gardijan, ubili najmanje pet proruskih čelnika koje je imenovao vrh Moskve.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

UŽIVO: Žestoko raketiranje Harkova, Ukrajina tvrdi da su povratili aerodrom Hostomel

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Šahmanović: Spreman set mjera za uštedu energije, Vlada što prije da ga usvoji

Marko Milačić tražio da bude direktor policije?

Policija traga za Tomom Camovićem nakon što je u njegovoj kući otkrivena veća količina marihune i rezanog duvana

Nova saznanja o likvidaciji Vukotića: Zvicer naručio, rođak Živković organizovao?