test

Rajzing Rajnke: Vjerujem da su građani Nikšića sposobni da glasaju slobodno

Standard

03/03/2021

20:12

Promjena tužilačkih zakona je moguća ali uz konsultacije sa evropskim partnerima, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Džudi Rajzing Rajnke.

– Sjedinjene Američke Države podržavaju Evropsku komisiju i njenje izjave da je Crna Gora imala usvojene zakone kojima se omogućava sprovođenje vladavine prava i borba protiv korupcije na visokom nivou. Da li se zakoni mogu unaprijediti, da, sve se može unaprijediti ali postoji procedura a Skupština je odlučila da se prije izmjena zakona prvo konsulutje sa EU što pozdravljamo. Tako se zemlja koja želi da postane član EU ponaša – poručila je Rajzing Rajnke u intervjuu za TV Vijesti.

Ocijenila je da će, kakve god preporuke budu stigle od evropskih partnera, one unaprijediti stanje u Crnoj Gori. 

Upitana da prokomentariše odluke Višeg suda da suspenduje istragu protiv Slavoljuba Stijepovića u slučaju „Koverta“, Rajzing Rajnke je odgovorila:

– Nemam poseban komentar o tom slučaju, ali bih voljela da kažem da Crna Gora koristi zakone i da se bori protiv korupcije u svim njenim oblicima. SAD žele da vide Crnu Goru koja je više odlučna da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Govoreći o izborima u Nikšiću i optužbama da se Srbija miješa u taj proces, Rajnke je kazala da su parlamentarni izbori protekli u živoj atmosferi i da je tranzicija vlasti bila mirna. 

-To je bio pravi iskorak za dalju demokratizaciju i nadamo se da će tako biti u Nikšiću. Tenzije i strani ili domaći uticaji je nešto što se smatra destruktivnim. Vidjela sam da CDT sprovodi kampanju ‘Glasajte slobodno’. To je odlična kampanja i vjerujem da su građani Nikšića sposobni da glasaju slobodno. Skrnavljanje džamije i napadi na pojedince trebaju biti osuđeni i zaustavljeni kako bi građani Nikšića mogli slobodno da glasaju – poručila je Rajzing Rajnke.

Govoreći o promjenama u bezbjednosnom sektoru i ocjenama pojedinaca da se Ambasada SAD više pita nego Vlada, Rajzing Rajnke kaže da je sektor bezbjednosti važan za SAD.

– Crna Gora je NATO partner i Vlada je preuzela obaveze iz članstva u Alijansi. Kada je riječ o imenovanjima, neću ih komentarisati, ali sam uvjerana da Vlada poštuje NATO protokole i to je važno – smatra američka ambasadorka.

Upitana da li postoji mogućnost promjene politike prema Crnoj Gori nakon promjene predsjednika u Bijeloj kući, Rajzing Rajnke navodi kako je Džo Bajden vratio Ameriku na bezbjednosnu konferenciju.

– SAD odavde nijesu ni otišle jer je politika prema Balkanu konzistentna. Želimo da vidimo Crnu Goru koja je sposobna da nastavi svoj put ka EU i to ćemo i dalje podržavati. Takođe, želimo da vidimo Crnu Goru koja je inkluzivna i poštuje volju građana – kazala je ona.

Komentarišući ocjene da bi njen mandat mogao biti skraćen zbog dolaska Bajdena, Rajnke navodi da mandat svakog ambasadora određuje predsjednik.

– Ja sam karijerni diplomata već 25 godina. Koliko ću još ostati? Niko mi nije tražio da idem. Mandat mi traje tri godine i nadam se da će ono što moja Ambasada radi rezultirati još većim savezništvom – navela je Rajzing Rajnke.

Ostavite komentar

Komentari (0)